Гоце Делчев празнува 108 г. свобода с Неврокопския ансамбъл, театър и изложби

Община Гоце Делчев ще отбележи подобаващо 108 години от освобождението на града. Празничните прояви започват още на 15-и октомври с изложбата“ 108 години от Освобождението на гр.Неврокоп и Пиринския край от турско робство”. Експозицията ще бъде подредена в Общинския исторически музей, откриването е в 17,00 часа. В същия ден ще е представянето на книгата “Бежанци”, автор Весела Ляхова, в малката зала на Дома на културата в 18,00 часа. Театралната постановка „Две жени, без да се брои мъжът“, с режисьор Недялко Йорданов, ще е на 16-и октомври в Дома на културата от 19,00 часа.

Кулминацията на тържествените събитие ще е навръх празника, който е на 19-и октомври. Денят ще започне полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев в село Попови ливади в 11,00 часа. Час по-късно ще бъдат положени цветя и пред паметника на Пейо Яворов в Градския парк, с участието на ученици от ПГ по МСС „Пейо Яворов”.

Ритуалът ще продължи и пред паметната плоча на ген. Константин Жостов, както и пред паметната плоча на Стоян Мълчанков. Полагане на венци и зветя ще има между 16,00 и 17,00 часа пред паметника на ген. Стилян Ковачев, паметната плоча на Пейо Яворов на ул. „Търговска” и паметника на Христо Ботев. Заупокойна молитва и благодарствен молебен в храм „Св. св. Кирил и Методий”-Гоце Делчев ще отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим в 17,00 часа.

Половин час след това е церемонията по полагането на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на едноименния площад. Същият ритуал ще бъде извършен и в 18,10 часа пред паметника на Загиналите във войните.

Откриването на изложбата „Светилникът на Неврокоп” е в 18,30 часа в малката зала на Дома на културата. Празничният ден ще приключи с тържествен концерт по повод 155 години читалищна дейност в Гоце Делчев. На сцената на площад „Македония” ще се качи Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци, който ще представи богатството на родния фолклор пред жители и гости на града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *