Градина „На една череша дистанция“ поникна в центъра на Кюстендил

Художниците от школата „Новите майстори“, ръководена от Евгени Серафимов, успяха да впечатлят цялата общественост на Кюстендил с пореден грандиозен проект. Този път той е озаглавен „На една череша дистанция“, а проявата беше предвидена като част от атракциите на Празника на черешата. Заради епидемията от коронавирус в областния град, тържеството беше отложено, но за сметка на това младите творци успяха да привлекат погледите на десетки кюстендилци и не само.

Около 20 млади художници, на възраст от 15 до 19 години, успяха да нарисуват 500 череши върху централния площад „Велбъжд“. „Винаги съм възприемал изобразителното изкуство и рисуването на моята школа като отзвук на времето, в което живеем. Факт е, че Кюстендил в момента е във фокуса на вниманието като черешов град, а сега е и черешовата кампания. Заради коронавируса Празника на черешата беше отменен, но рисуването остана. В случая с изкуството на „Новите майстори“ ние искаме да кажем – ние сме черешовият град, ние сме градът на художниците, но отправяме послание – Спазвайте дистанция! Затова и полу нашега, полу на сериозно озаглавихме проекта „На една череша дистанция“, разказа за поредната си нестандартна инициатива кюстендилският художник Евгени Серафимов.

Четирите декара площ на площад „Велбъжд“ вече са покрити с череши, които са разположени на 2 метра една от друга. Погледнато от дрон пък площадът наподобява една истинска овощна градина, каквито има десетки вече в Кюстендил. „Все пак важно е да спазваме дистанцията, но е важно и да спазваме традициите. Празникът на черешата се наложи като един от най-красивите в България, предстоеше ни 13-то издание, но това няма как да се случи. Не можем да си позволим нищо да не се случи и чрез този проект, освен че спазваме мерките, даваме един артистичен пърформанс, който да остави отпечатък за тази странна за целия свят година“, обяви още творецът.

Черешите са изрисувани с латекс на варова основа, за де не остане дълго време и да може да направи място за следващ голям проект, който подготвят от школата „Новите майстори“.

Само преди година кюстендилският художник направиха истински фурор в Пловдив с представянето на единствената в цял свят плаваща картина – „Девойката със слънчогледите“. Месеци наред отне изработката на уникалното произведение на изкуството, което беше представено на Гребния канал в Пловдив. Сред творбите на кюстендилецът е и Майстора на един декар, който отново привличаше туристи от цял свят, а ликът на Владимир Димитров – Майстора красеше центъра на града в продължение на месеци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *