Гранична: Положението на ГКПП „Кулата“ ще се нормализира и от гръцка страна

От гръцка страна на ГКПП „Кулата“ се е образувала опашка от тежкотоварни камиони с дължина до 9 километра, съобщи на брифинг при инспекцията си на пункта тази вечер гл. комисар Светлан Кичиков, директор на „Гранична полиция“.

„Първата причина е в това, че в Гърция имаше празник и в предходни дни трафикът към Гърция беше засилен. Сега всички тези камиони се прибират обратно. Втората причина е, че шофьорите трябва да попълнят и предадат декларациите, необходими за да могат да бъдат издирени при необходимост“, поясни гл. комисар Кичиков пред БНР.

Днес той е разговарял с представител на асоциация на превозвачите, с молба бланките на декларациите да бъдат раздавани на шофьорите и подготвяни предварително, за да се ускори преминаването. „Увериха ме, че това ще бъде направено“, допълни гл. комисар Кичиков, като беше категоричен, че в следващите дни трафикът ще намалее и – при по-добра организация от страна на превозвачите – преминаването на границата няма да отнема днешните 5 до 6 часа.

От българска страна на границата няма никакво изчакване и опашка. Днес на ГКПП „Кулата“ са били командировани и допълнителни екипи от РЗИ.

Представителите на „Гранична полиция“ напомниха, че в т. 5 на предписанията на РЗИ е посочен ясно регламентът, който трябва да се прилага по отношение на шофьорите от международните превози, влизащи на територията на страната. При установяване в страната и липсващ следващ курс, те задължително трябва да бъдат в 14-дневна карантина. При следващ курс, когато той предвижда напускане на страната, карантината се прекратява и шофьорът може да изпълни задълженията си към своя работодател.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *