Гратисният период за закупуване на маски е до 00:00 часа в събота

„Болни лица задължително трябва да носят маски. Противоречиво е носенето на маски от здрави лица. От снощи е задължително носенето на маски в Израел, Австрия, както и в България“, каза на сутрешния брифинг ген. В. Мутафчийски.

„Маски има – достъпни са. Но, да може би това не е масово. Гратисният период за закупуване на маски е до 00:00 часа в събота“, допълни шефът на Националния оперативен щаб.

„Обществени места за носене на маски са болници, банка, метро, администрация, приемни, магазин, аптека. Например едно телевизионно студио не е обществено място – там има контролиран достъп“, коментира ген. Мутафичийски.

„Когато се говори за коронавируса има отместване на темата – дали има маски и други дребнотемия. Когато обаче говорим за чужбина – там не отразяваме такива нещата. Ясно е, че няма как да има на 100% разбираемост за мерките. И аз получавам горещи молби за втвърдяване на мерките. Много млади семейства ми се обаждат притеснени, че те седят с малките си деца у дома с малка тераса, а има хора, които се разхождат“, допълни ген. Венцислав Мутафчийски.

„Никой не е забранил да се събират двама души или родители с деца. Всичко, което правим е, за да няма по-строги рестриктивни мерки. По-голяма част от населението спазва мерките, малка група отказват. Маски могат да се продават навсякъде. Аз предложих тази мярка“, каза още по темата за задължителното носене на маските.

„Личните лекари в Германия сами си закупуват маските – в цял свят е така“, разкри шефът на Националния оперативен щаб.

„Ще има големи щети за всеки. Но мерките са, за да се справим с тях. Това е вирус без достатъчно доказателства, че се държи като другите пандемии“, разкри той.

Ген. Мутафчийски разкри, че в България са направени над 7000 проби от официалните лаборатории. От вчера имаме доставка и на хидроксихлорохин и допълни: „Следваме изпитаните тенденции за лечение на COVID-19. В Израел преди дни с официална заповед президентът също писка хидроксихлорохин“.

„Не можем да наложим на църквите да се затворят. Ще има дистанция между вярващите. Нашият призив е да не се ходи на големи струпвания“, коментира ген. Венцислав Мутафчийски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *