„Гръцките Малдиви“ се продават на търг при силен интерес

„Гръцките Малдиви“ се продават на търг при силен интерес

Дял от група от десет островчета, разположени в Южния Евбейски залив, ще бъде продаден на търг с начална цена от 25,74 милиона евро, съобщи гръцката телевизия Скай. По-конкретно става въпрос за дела, който притежава гръцкият корабовладелец Марис Ембирикос в островната група Петалии, известна и като „гръцките Малдиви“. Ще бъдат продадени 50 процента от компанията Петалии АД, която държи дела на семейство Ембирикос в островите. Търгът се организира за погасяване на задължение към банка, предава БТА.

Продажбата предизвиква засилен интерес, понеже става въпрос за място с впечатляваща красота, а и богата история, защото островите са посещавани в миналото от мнозина известни представители на изкуствата. В момента всичките десет острова са без постоянно население.

По време на османската власт островите са принадлежали на Омер паша от Каристос и там е бил настанен харемът му. След освобождението на Гърция те са подарени от гръцката държава на руския император Николай I в знак на благодарност за ролята му за отхвърлянето на османската власт. През 1867 г. император Александър II подарява островите си на племенницата си Олга Константиновна по повод сватбата й с гръцкия крал Георгиос. По-късно гръцкото кралско семейство ги продава на корабопритежателя Ембирикос.

Семейство Ембирикос продава част от терените на богати и известни хора, но и досега част от собствеността принадлежи на сина на Андреас Ембирикос Марис, на племенницата му и на корабопритежателя Спирос Карнесис. На най-големия остров, Мегалонисос, са разположени вилите на семейство Ембирикос и на Карнесис, както и яхтени пристанища. До плажовете на островите достъпът в момента е възможен с плавателни съдове откъм морето.

Забележителната красота на островите, както и уединението им, са били оценени още през 60-те и 70-те години на 20-и век от богатите и известните на епохата. Мария Калас е имала вила на островите, където е прекарвала летните си почивки с един от великите италиански режисьори – Пиер Паоло Пазолини. Ваканции на островите са прекарвали още Рудолф Нурееф, Уинстън Чърчил и Грета Гарбо.

През 80-те години дъщерята на Пикасо Палома купува голям терен на Мегалонисос и си построява вила. Заедно със съпруга си Клод те реставрират конюшните на кралица Олга и изграждат жилище с дълги и тесни цветни стаи, украсени с прочути картини на Пикасо. Преди няколко години двамата продават имота си на дъщерята на кипърския бизнесмен Йоргос Давид.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.