Гръцките шивашки цехове в Сандански работят и в извънредното положение, хората се страхуват

Гръцките шивашки цехове в Сандански работят, това съобщиха работещи в тях. Въпреки препоръките да се работи дистанционно, да се избягва струпването на много хора на едно място, гърците не затвориха цеховете си.

Снощи шивачка разказа потресаващи неща за един от цеховете: Ние сме над 180 шивачки, на входа на фирмата има кофа, в която с парцали всяка от шивачките бърка и дезинфекцира машината си, вчера си шихме маски сами, а разпореждането е да си ги перем и слагаме отново. Как ще се опазим, като ние пипаме от ръка в ръка дрехите, готова продукция, подаваме си игли, ножици и т. н, щом сме на работа е невъзможно да се запазим.

Гърците, май въобще не им пука, дали ние ще се разболеем. Страх ни е от коронавируса, но ни е и страх да не загубим работата си, затова търпим, каза жената. Във връзка с работата на гръцките цехове и други фирми от община Сандански излязоха със спешна препоръка, пише struma.com.

Ето какво съобщиха от общинския кризисен щаб: Цялата страна и Община Сандански сме изправени пред тежка криза от епидемичен характер и всички ние сме задължени да спазваме ограничителните мерки и препоръките на здравните власти.

Извън правомощията на Общински оперативен щаб и кмета на Община Сандански, е да прекратява дейността на работодатели и фирми, които не са изрично посочени в Заповедта на министъра на здравеопазването. Ето защо, призоваваме всички работодатели да организират при възможност дистанционна форма на трудова дейност.

Когато това е невъзможно: Стриктно да спазват всички санитарно – хигиенни и противоепидемични мерки, в т. ч. постоянно дезинфекциране на работните места, проветряване и други. Задължително да провеждат инструктаж на персонала относно осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Да следят строго за спазване указанията на здравните власти за лична хигиена на всички работници и служители. Да се ограничи достъпът до работните места на работници и служители или външни лица, със симптоми на вирусно заболяване.

Отправяме призив към работодателите в Община Сандански ако нямат възможност да осигурят здравословни и безопасни условия на труд, да преустановят работния процес. Днес, повече от всякога, личната отговорност на всеки един от нас, е да опазим човешкия живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *