Гръцки бизнесмени у нас искат да отпадне 14-дневната карантина

Община Петрич и гръцки собственици на фирми в пограничния район настояват за отпадане на 14-дневната карантина при влизане в страната ни, предаде БНТ.

Причината е, че в противен случай не могат да изпълняват служебните си задължения, да ръководят фирмите си и да работят с българските си бизнес партньори. Вече са изпратили писмо и до правителството, Националния оперативен щаб и Сдружението на общините с искане карантината да отпадне.

В община Петрич има регистрирани над 2 500 фирми на гръцки граждани, които развиват дейността си у нас.

От началото на извънредното положение част от предприятията са намалили дейността си, но не са я преустановили напълно.

Проблем за собствениците и управителите е обаче карантината, на която подлежат при влизане в България и заради, която не могат да ръководят дружествата си.

Голяма част от счетоводните кантори в Петрич работят предимно с чуждестранни инвеститори, които твърдят, че икономиката в района няма да може да се съживи, ако мерките не бъдат преразгледани. Повече за проблема вижте в репортажа, който подготвихме.

Борис Харизанов, който е ръководител на счетоводна фирма, която обслужва гръцки инвеститори в Петрич, коментира, че от началото на извънредното положение собственици на бизнес в района, които разчитат предимно на работници от южната ни съседка са замразили дейността си.

„Голяма част от тези дружества са в едно латентно състояние и изчакват всеки да видим, какво ще се случи“, посочи той.

Заради карантиния период чуждестранните инвеститори не могат да ръководят пълноценно фирмите си и да изпълняват задълженията си. Част от тях дори не могат да се разплатят със служителите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *