Гръцки дизайнери следват световните тенденции за повторно използване на текстилни отпадъци

Гръцки дизайнери следват световните тенденции за повторно използване на текстилни отпадъци

Гръцки дизайнерски компании следват световните тенденции за повторно използване на текстилни отпадъци, се посочва в обзорен материал на в. „Прото тема“. 

Всяка година модната индустрия произвежда огромни количества дрехи – около 92 тона, голяма част от които в един момент стигат до сметищата. Изчисленията показват, че годишно домакинствата на Запад изхвърлят 30 килограма дрехи и едва 15 на сто от тях се дават за рециклиране. Последствията за околната среда от такова количество изхвърлени дрехи са огромни. Боите, използвани в текстилната промишленост, са едни от най-големите замърсители на световните морета, а големите количества пестициди, с които се третират памуковите полета, замърсяват както почвата, така и подземните водоизточници. В същото време се изчислява, че около пет процента от сметищата в света са пълни предимно с дрехи, за разграждането на които са нужди над двеста години.

Заради трайните последствия от дейността й върху околната среда световната модна индустрия все повече се ориентира върху щадящи екологията практики.

Една от тенденциите е производството на модни стоки от рециклирани материали. Много световни марки прилагат техники за повторно използване на пластмасови изделия.

Гръцки модни компании също са част от новите тенденции. Световно популярна компания за сандали, чиито почитател е Анджелина Джоли, е една от първите „прегърнали“ философията за екологични аксесоари, отбелязва „Прото тема“. Компанията произвежда сандали с помощта на традиционни техники от естествена кожа без използването на никакви химически вещества.

Екологично ориентиран е и бранд, който изработва чанти от стари, излезли от употреба корабни платна, събирани от корабни компании в цяла Гърция. Компанията предлага на клиентите си да оставят старите си чанти и да получат отстъпка при следваща покупка.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *