Гумаджии превръщат деретата край Сапарева баня, Дупница и Бобов дол в бунища

Гумаджии превръщат деретата край Сапарева баня, Дупница и Бобов дол в бунища

Собственици на гумаджийници не искат да плащат от 1 до 5 лв. за депонирането на подменените гуми и ги изхвърлят сред природата. Снимка, показваща дере, пълно с автомобилни гуми, край с. Сапарево, община Сапарева баня, възмути местните жители.

Полин Стамболиева е била на разходка в м. Гяволето и на пътя за параклис “Св. Илия” е видяла грозната гледка – автомобилни гуми, изхвърлени в дере насред полето, направила е снимка.

Кадърът предизвика масовото недоволство на жителите на Сапарево в социалната мрежа. Бившата бюджетарка на общината Калинка Андреева написа: „Това е абсурд! Колко трябва да си глупав, за да изхвърлиш тези гуми, които не се разграждат, а и някой трябва да ги изчисти”.

Симка Ченкова призовава да не се крият тези, които изхвърлят отпадъци не само в това дере, и да носят отговорност и глоби, та дано спрат. Репортер на „Струма” се свърза с кмета на Сапарево Йордан Йорданов с въпрос за създалата се ситуация, още повече че дерето е доста дълбоко и е неясно как ще измъкнат десетките гуми.

„Уведомен съм за изхвърлените гуми, но в момента няма как да се извадят оттам. Времето не е подходящо. Това може да стане през пролетта. Ходих на място и видях, че гумите могат да напълнят малък камион. Те са изхвърлени от някой, който се занимава със смяна на гуми. В Сапарево няма такъв майстор. В Сапарева баня трима души се занимават с това, но не мога да кажа дали са те, или някой от Дупница”, обясни кметът.

Хангарите на летището край Сапарева баня, които са на един км от Сапарево, също са пълни с употребявани автомобилни гуми, изхвърлени от собственици на гумаджийници.

Репортер на “Струма” се свърза по телефона с бизнесмена Кольо Илиев, който единствен приемаше автомобилни гуми в депото за индустриални отпадъци, но след пожара на моста на АМ “Струма” лицензът му беше отнет. Ето какво заяви той по темата: „Собствениците на гумаджийници плащаха от 1 лв. до 5 лв. на гума, в зависимост от това дали е от лек автомобил, или от камион, за да ги депонирам в моя склад за индустриални отпадъци. Тези, които не искат да плащат, ги изхвърлят по деретата край Дупница, Сапарева баня, Бобошево… Аз ги събирах и ги извозвах до Златна Панега или Нови Искър в циментовите заводи. Гумите ги използват за производство на цимент. В заводите има изградени специални инсталации за горене на гуми, които са съвременни и не дават отражение на околната среда.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *