Гъбички в ушите? Има такова заболяване!

Гъбички в ушите се появяват, когато в тях се заселят микроскопични микроорганизми. Точно същите, както и на краката. Лекарите наричат това явление също микоза, но на ушната кухина. Заболяването е рисково, тъй като не се лекува толкова лесно. Как да разпознаем „врага” и да не станем поредната му жертва?

Гъбичките по кожата веднага се забелязват. Но не и в случай на отомикоза: опитайте се да погледнете вътре в ухото си! Затова в този случай ще трябва да се ориентирате по други симптоми. Например течен секрет от ухото. Това е най-сигурният показател за напреднали случаи на заболяването. При това цветът на секрета може да бъде както светъл, така и по-тъмен, дори жълт или зелен. Всичко зависи от вида на патогенните гъбички в ухото.

Образуването на корички или ушни тапи също е повод за притеснение и основателна причина да отидете на лекар. Както и оток на ухото.

Затова пък при отомикоза болка липсва или е толкова лека, че почти не се усеща, но е възможна появата на замаяност и главоболие, което обикновено отива към болното ухо. Другите симптоми са: заглъхване на ухото, сърбеж и дори загуба на слуха.

Как да се предпазим?

Ще бъдете изненадани, но една от най-честите причини за проблеми с ухото е… прекомерната чистоплътност. Честото и внимателно почистване с клечки за уши разрушава защитната микрофлора в ушния канал, в резултат на което гъбичките започват да се размножават много по-активно. Така че не се престаравайте!

Избягвайте плуване в замърсени водоеми и закрити басейни – попадайки в ухото, тази вода причинява инфекции. Не използвайте и чужди аудиослушалки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *