Гърция връща неваксинираните здравни работници на работа

Гърция връща неваксинираните здравни работници на работа

От 1-ви януари 2023 г Гърция връща неваксинираните здравни работници на работа, съобщи здравния министър Танос Плеврис.

„Решението е на Министерския съвет, след като преразгледахме мярката. Ще бъде приложено, въпреки че смятам, че е опасно решение за общественото здраве. Мярката ще бъде приложена, след като вземем всички мерки, за да гарантираме, че има стриктен протокол за защита на общественото здраве“, поясни министъра.

Болниците принадлежат на всички, а не на синдикатите,които  обявиха тридневна стачка от понеделник, заради проектозакон, позволяващ на лекарите от Националната здравна система (NHS) да практикуват частно и дори да използват обществени болнични заведения за лечение на частни пациенти.

В същото време здравния министър разясни трите основни положения на законопроекта, който предвижда средно 10% увеличение на заплатите на лекарите, особено на анестезиолозите в интензивните отделения. На тези, които са на повикване и извършват определен брой медицински процедури, се дава възможност да упражняват частна практика веднъж седмично.

Припомняме, че Асоциацията на болничните лекари Атина-Пирея (EINAP) свика 24-часова стачка за понеделник, вторник и четвъртък. Законопроектът, който беше представен на законодателите миналата седмица, беше обект на критики както от частни, така и от държавни лекари. Синдикатът на болничните лекари предупреди, че промяната ще доведе до поскъпване на здравните услуги и до „пълна приватизация на държавните болници“.

.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *