Гърция дава 3,3 милиарда евро на работещите и домакинствата

Гръцкият финансов министър Христос Стайкурас представи пакет мерки на стойност 3,3 милиарда евро за облекчаване на трудещите се и домакинствата от натиска на втората национална карантина, обявена по-рано от премиера Кириакос Мицотакис, съобщи в. „Катимерини“, цитиран от БТА.

Според новите мерки служителите, чиито договори са прекъснати от фирми, които трябва да бъдат затворени съгласно новите ограничения, ще получат помощ от 800 евро.

Затворените фирми ще могат да избират между временно спиране на плащанията на ДДС за ноември или плащане на задълженията си на 12 вноски с нулева лихва. Те също така ще имат опция за временно замразяване на плащанията на просрочени задължения за данъци и социални осигуровки. Тази мярка се отнася и за служителите, чиито договори са прекъснати.

Банките от своя страна се съгласиха със спиране на всички плащания по заемите за месеца, в който е наложен локдаун, посочи Стайкурас.

Помощите за безработни, изтичащи през ноември и декември, са удължение за още два месеца, добави той. Освен това 130 000 дългосрочно безработни ще получат еднократна помощ от 400 евро.

Стайкурас отбеляза, че страната разполага с паричен резерв от 37,5 милиарда евро, който трябва да се използва „внимателно и отговорно“. Той подчерта, че развитието на събитията е потвърдило, че страната трябва да поддържа адекватен „арсенал“, тъй като връщането към нормалността ще се забави, предаде АНА-МПА.

Министърът изтъкна също, че фискалните мерки за борба с ефектите от пандемията в Европа възлизат на средно 4 процента от БВП през 2020 г., докато в Гърция тези мерки вече са превишили 6 процента от БВП.

Стайкурас оцени, че пълната карантина ще струва над 2,3 милиарда евро, а финалният вариант на проектобюджета за 2021 г. ще включва прогноза за по-дълбока рецесия през тази година.

Гръцкото правителство нареди днес поставянето под национална карантина на Гърция за период от три седмици, за да се пресече разпространението на коронавируса. Премиерът на страната Кириакос Мицотакис уточни, че ограниченията ще влязат в сила от събота, 7 ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *