Гърция предотврати опит на 4000 мигранти да влязат в страната

Гърция предотврати опит на 4000 мигранти да влязат в страната

Гърция заяви, че е решена да защитава границите си, след като мигранти се опитаха да преминат в страната от Турция, съобщи АНА-МПА.

Правителството ще направи всичко, което е необходимо, за да защити границите на страната, заяви правителственият говорител Стелиос Пецас пред репортери след извънредно заседание при премиера Кириакос Мицотакис, предава БТА.

През последните 24 часа гръцките власти са предотвратили опити на 4 000 души да преминат границата, каза говорителят.

Границата са успели да преминат 66 души, които „нямат нищо общо с Идлиб“, допълни Пецас. Гръцката полиция стреля днес със сълзотворен газ срещу групи мигранти, хвърлящи камъни на границата с Турция. Телевизията показа кадри, на които групи хора хвърлят камъни към гръцката полиция от турската страна на границата в събота сутринта. На медиите не бе позволено от гръцките власти да приближат границата и бяха държани на един километър разстояние.

Свидетел заяви пред Ройтерс, че в района силно мирише на сълзотворен газ.

Днес в Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в петък 18 хиляди мигранти са преминали от Турция в Европа и предвиди нова вълна от 30 хиляди в събота. Агенцията обаче определя числата, споменати от Ердоган, като преувеличени спрямо това, което са видели репортери на границата.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *