Гърция: Ще има мерки срещу COVID, но ще касаят неваксинираните

Гърция: Ще има мерки срещу COVID, но ще касаят неваксинираните

Ваксинираните граждани ще бъдат освободени от задължението да предоставят доказателство, че не са заразени с коронавирус при постъпване на работа или за извършване на социални дейности от 1 юли, заяви министърът в кабинета на премиера Акис Скерцос.

„От 12 април в Гърция бяха разпространени около 27,5 милиона комплекта за бързи тестове, което допринесе за бързото намаляване на новите инфекции”, отбеляза той, заедно със старта на масовите ваксинации.

Новите инфекции спаднаха със 75% през последните два месеца, а хоспитализациите с коронавирус намаляха с 65-70%, подчерта той.

Относно онези, които не искат да бъдат ваксинирани, министърът каза, че „те трябва да знаят, че ще продължат да бъдат ограничавани в начина си на работа, социализация и забавление“.

Той добави: „тези, които изберат да останат неваксинирани, трябва да разберат, че тъй като нивото на имунитета се повишава – и вече няма риск най-уязвимите да се разболеят и да окажат натиск върху здравната система – няма шанс универсалните ограничителни мерки да се върнат, да речем през есента, което би ограничило живота на ваксинираните. Ще има мерки само в интерес на общественото здраве, но те ще касаят неваксинираните“, уточни той.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *