Дават на съд перничанин, мамил хора за работа в чужбина

Дават на съд перничанин, мамил хора за работа в чужбина

Районна прокуратура – Перник внесe в съда обвинителен акт срещу 35-годишния Д.Д., които измамил десетки хора в цялата страна, че урежда работа в чужбина, съобщиха от Апелативна прокуратура – София. За целта използвал няколко схеми.

Д.Д. е многократно осъждан, в това число и за измами. Въпреки наложените му наказания по предходни дела, той не се отказал да изкарва лесни пари.

Мъжът измислил схема за измама на кандидати за работа в чужбина чрез използване на интернет. За да не бъде разкрит, Д.Д. се представял под друга самоличност. За целта той се свързвал с кандидати за бърз и лесен начин за допълнителни доходи. Те трябвало да открият на свое име банкова сметка, на която да постъпват парични средства, след което да ги изтеглят срещу 10 % от сумата. Наред с това Д.Д. предварително се снабдил с голям брой СИМ-карти с различни телефонни номера, като всички те не били регистрирани на негово име.

Д.Д. публикувал в различни интернет сайтове обява за набиране на работници

за склад във Великобритания

с описани условия на работа и данни за контакт. Множество хора проявили интерес към нея и изпратили CV-та на посочения електронен адрес. Д.Д. се свързал с всички тях, представяйки се под друго име, и ги уведомил, че са одобрени. Заявил им, че преди заминаването за чужбина трябва да заплатят комисионна или депозит в размер на 250 британски лири за квартира и самолетен билет, като впоследствие тази сума ще им бъде възстановена. За извършване на преводи им били предоставени данни на банкова сметка.

След получаването на плащания от кандидатите за работа във Великобритания, Д.Д. извадил от употреба всички ползвани от него СИМ-карти по време на комуникацията с тях, както и с човека, на чието име била открита сметката. Деактивирал ползваната от него електронна поща и skype адрес и премахнал обявата от всички интернет сайтове.

Схемата била повторена от Д.Д., като за целта той използвал друг човек за откриване на банкова сметка и теглене на пари от нея. Променено било и съдържанието на обявите за работа. В една от тях се съобщавало за търсене на работници в

цех за пакетиране на пици и други храни в Уърксоп, Англия

а в другата – в Германия.

Действайки по този начин Д.Д. причинил имотна вреда в размер на 18 982,07 лева на десетки граждани от цялата страна. В момента той е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *