Дават по 150 лева за всеки пенсионер за следващите 3 месеца

По 50 лева за пенсионерите, което ще струва за следващите 3 месеца над 317 млн. лева. Това са част от мерките на кабинета за справяне с кризата. Те бяха представени от премиера Бойко Борисов, заедно с представители на коалиционните партньори. Така от казаното става ясно, че следващите 3 месеца пенсионерите ще вземат по 150 лева, като става дума за над 2,6 млн . пенсионери.

Увеличаване на разходите с 30 % за персонална органите, които натоварени с действия за овладяване на пандемията, както и повече разходи за извънреден труд – 92 млн.лева.

Увеличаване на стандартите по делигираните от държавата действия – образование, домове за възрастни и дневни центрове за деца,което е 26 млн лева. За личните асистенти пък ще се дадат 122 млн.лева.

От 9 на 12 лева пък ще се увеличи обезщетението за безработица, каза Борисов. Ще има пари и за творците на свободна практика за проекти – 15 млн.лева.

1000 лева за медиците на първа линия пък ще коства 67 млн.лева до края на годината.

За туроператорите за чартърните полети ще има държавна субсидия за 35 евро за всяка седалка. И това ще важи само за плети над 100 места. Общата сума на мярката е над 55 млн лева.

355 млн.лева отива за инфраструктурни проекти. За МВР и съдебни експертизи пък ще отидат 3 млн.лева.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък ще придвижи в НС и 9 % ДДС за случайните превози. Туризмът молил и за 9 % и за виното и бирата. Днес щяло да се входира и до петък да мине през НС.

Ползваме мазнинките, които има държавният бюджет, каза Борисов. По думите му транспортният Росен Желязков предложил таксиметровите фирми да се освободят от такси.

Симеонов пък представи още една мярка. По молба на бранша у нас ще се допускат туристи с отрицателни PCR тестове 72 часа предварително за страни от Молдова, Северна Македония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *