Данъчните продават запустелия мотел „Рилци“ на приватизатора Методи Калъмбов

Данъчните продават запустелия мотел „Рилци“ на приватизатора Методи Калъмбов

Националната агенция по приходите обяви за публична продан мотел „Рилци“ край Благоевград. Крайпътният туристически комплекс в местността Пашовица, непосредствено до главен път Е-79, е с начална цена за наддаване 3 633 100 лв., или 1 857 574.53 евро, пише в. „Струма“. Продажбата е по изпълнително дело № 1090001365/2009 г. – за неплатени данъци от собственика на мотела Методи Калъмбов, стана ясно от сайта на агенцията.

В цената е включена 4-етажната масивна сграда на мотела с партерен и сутеренен етаж със застроена площ 2177 кв.м и разгъната застроена площ от 8370 кв.м, в която има стаи, ресторант, дневен бар и 3 магазина върху обща площ от 169 кв.м, автосервиз с две халета и външен канал, паркинг и асфалтова площадка пред автосервиза с обща площ от 6620 кв.м, друга сграда с площ 1991 кв.м, нафтово подземно стопанство с капацитет 50 т гориво и застроена площ от 42 кв.м, площадки ВиК мрежи и поливен водопровод, обслужващ целия комплекс, помпена станция за поливния водопровод, районно осветление за комплекса, подпорна стена с метална ограда на паркинг с височина 3 м и дължина 200 м, и подпорна стена с метална ограда на дере с височина 3 м и дължина 410 м, както и прилежащият на крайпътния туристически комплекс терен с площ от 49 409 кв.м.

Търгът стартира при първоначална цена от 3 633 100,00 лв., депозитът за участие е 726 620 лв. Имотът се продава от съдебния изпълнител на Териториална дирекция на НАП – гр. София, офис гр. Благоевград, Бранимира Йовкова. За оглед на мотела тя е определила 5 дни – от 26.10.2020 г. до 30.10.2020 г., в ограниченото време между 10.30 ч. и 16.00 ч. Предложенията за участие в търга ще се подават на адреса на НАП в гр. Благоевград през същите 5 дни, но с работното време на агенцията от 9 ч. до 17.30 ч., както и по пощата.

Търгът с тайно наддаване ще се проведе на 04.11.2020 г.

Мотелът е разбит, ограбен и пълен с изпочупена мебелировка. Теренът около него е обрасъл с трева, по която се търкалят части от фасадата, стъкла, дюшеци… Помещенията в него са изтърбушени от вилнели през годината крадци – изкъртени са медни пана, изтръгнати са душовете на баните и металните тръби на инсталацията, липсват тежките медни полилеи. Всичко ценно отдавна е задигнато.

Любопитното е, че собственикът на мотел „Рилци“ от 2 месеца се опитва да го продаде двойно по-скъпо – срещу 3 500 000 евро.

Мотелът бе построен през 80-те години на миналия век и успя да поработи само няколко години, преди да бъде приватизиран от Калъмбов заедно с всички останали обекти на „Балкантурист“ в Благоевград – хотелите „Ален мак“ и „Бор“, бившата сладкарница „Алба Регия“ и няколко имота по Рилското корито. След приватизацията на златната база през 1995 г. бившият военен комендант на Благоевград М. Калъмбов побърза да продаде сладкарницата в Благоевград, а двата хотела остави да се рушат. В момента „Бор“ е затворен и обрасъл с бурени, а „Ален мак“ е в толкова окаяно състояние, че клиенти отдавна няма.

В община Рила НАП е обявила за продан рибарника на Калъмбов с терен от 7 дка, от който и общината чака около 150 000 лв. за неплатени данъци и такса смет. В Рилското корито топприватизаторът и дъщеря му Димитрина Калъмбова имат още цех за бутилиране на минерална вода на Кирилова поляна, МВЕЦ преди отклонението за провиралото на Св. Иван Рилски, къмпинг „Бор“ и заведението „Бачкова чешма“, което от години също не работи.

В Рила от приватизираните обекти на „Балкантурист“ работи единствено хотелът на Димитрина Калъмбова до Рилския манастир, който бе построен с огромен кредит, теглен срещу ипотека на „Ален мак“.

Семейството непрекъснато има проблеми с плащане на задълженията. През 2012 г. М. Калъмбов бе осъден условно на 6 месеца за данъчно престъпление – като изпълнителен директор на „Мак турс” АД избегнал плащането на данък от 5648 лв. за лизингов автомобил. За това допълнително бе глобен и 500 лв. Същата година дъщеря му бе осъдена от съветника в дупнишкия ОбС Божан Божанов на 1385 лв. – стойността на мачтов трансформаторен пост, който тя получила преди 5 г. от него, но забравила да плати. ЧЕЗ и ВиК редовно спират тока и водата в хотел „Ален мак“ за неплатени сметки. Миналата година пък НАП продаде друг обект на Калъмбов – търговския комплекс в близост до граничния пункт Станке Лисичково, който бе купен от кмета на с. Селище Валери Байрактарски.

Заради вечната задлъжнялост на Калъмбов към хазната по искане на НАП до момента МВР 2 пъти му е отнемало задграничния паспорт.

Освен финансови Калъмбов се сблъска и с други проблеми – преди няколко години бе изправен пред съда по УБДХ заради скандал на паркинга на хотел „Ален мак“, към част от който претенции имат собствениците на съседната къща Емил и Райна Петрови. Обвиненията към него бяха за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, както и съпротива на орган на реда и отказ да изпълни разпорежданията на полицейски инспектор.

През 2008 г. пък Икономическа полиция го разследва за 18 000 лв., присвоени от Калъмбов в качеството му на президент на ФК “Пирин” от трансфер на футболиста Костадин Хазуров.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *