Данъчни следят кой взима на лизинг скъпи автомобили

Данъчните стартираха проверки на хора, които са взели на лизинг моторни превозни средства от висок ценови клас. За периода от месец май 2023 г. до края на миналата година са възложени общо 57 контролни производства, от които 24 проверки за установяване на факти и обстоятелства и 33 проверки за съпоставка на имуществото и доходите на гражданите.

При тези проверки, както и при проверките на хора с луксозни имоти, данъчните сравняват официалните доходи на хората с направените от тях разходи. При констатиране на несъответствие стартират ревизии. Ако при тях не бъде установен легален източник на доходи, може да бъде определено данъчно задължение на база направените разходи.

През миналата година са проведени и съвместни проверки на НАП с ИА “Автомобилна администрация” и МВР на хора и фирми, извършващи дейност по обучение на водачи на моторни превозни средства и на лица, осъществяващи дейност като пунктове за годишни технически прегледи. В резултат са възложени 86 проверки за установяване на факти и обстоятелства, от които вече са приключили 84.

В хода на контролните производства са подадени 22 коригиращи декларации и са декларирани допълнително данъци в размер на 110 223 лв. В резултат на проверките са възложени 23 ревизии, от които са приключили 14 ревизии с допълнително установени данъчни задължения в размер на 447 447 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *