Дарителите на кръвна плазма до 65 г., А+ най-търсената група

Вече и хора на 65 години могат да даряват кръвна плазма, като промяната е факт от около седмица. Преди изискването беше донорите да са до 55 години и мнозина негодуваха от рестрикцията.

„Вдигането на възрастовата граница беше наше искане. Ние го отправихме в отворено писмо до премиера Бойко Борисов на 30 октомври. В него изтъкнахме, че не е добре само хора до 55 години да могат да даряват. Дадохме пример и с Англия, където няма такова ограничение. 24 часа по-късно промяната стана факт, като се удължи и работното време на Националния център по трансфузионна хематология”, коментира председателят на Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма“ д-р Павлина Михайлова.

Според нея в момента търсенето на кръвна плазма от лекари, които искат да прилагат лечение с нея, е много по-голямо, отколкото количеството на дарената. А причината за това не е защото няма желаещи донори. Оказва се, че Националният кръвен център може да обработи дневно само по 10-12 души, което е 25 плазми (сакчета). Всеки дарява по 600 мл кръв, от която се получават 3 сакчета плазма.

„Има по 50-60 искания дневно до Националния кръвен център от лекари, които искат да приложат лечение с кръвна плазма. Днес само от болница „Света Ана” е имало 8 заявки. А Националният кръвен център разполага само с два апарата, което е абсурдно. Няма как да смогне. Затова се надявам вече наистина да има възможност това да се прави и в други градове на страната”, обясни д-р Михайлова.

Според експертите кръвната плазма от един човек може

да спаси трима тежко болни от коронавирус,

ако лечението се приложи навреме и в правилния момент.

„Ние не казваме, че плазмата е панацея, но ефектът от лечението се усеща още след 24 часа. 4-5 дни по-късно пък пациентът може да бъде изписан”, каза д-р Михайлова.

Според нея в момента стотици хора искат да дарят плазма, но засега това може да стане само ако удостоверят документ за положителен PCR и след като са изминали 40 дни от него.

„Затова ние настояваме да може да се дари и с тест за антитела. Надявам се да бъде одобрено. Защото изискването беше заложено през май, а сега обстановката е съвсем различна. Има много прецизни тестове, с 99% точност, които могат да докажат антитела в кръвта на преболедувалия”, коментира още председателят на Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма“. В момента у нас най-търсена е кръвната плазма от група А+, която се

среща при 65% от болните от COVID-19.

От нея за лечение имат нужда най-вече мъже над 60 години, които са в рисковата група.

„В други страни от ЕС отдавна залагат на тази процедура и там имат запаси, за да не се притесняват както лекари, така и близките на пациентите. У нас вече има стотици желаещи да даряват плазма, дори бременни и кърмачки, хора с по няколко заболявания и негодуват защо нямат възможност за това”, каза д-р Михайлова.

В момента изискванията към дарителите са да нямат придружаващи заболявания, като дори Хашимото, алергии, както и пресни татуировки. Противопоказания има и за лица, претърпели скорошни хирургически интервенции, бременните и кърмещи жени.

„Kатегоричен съм, че държавата няма да пести средства за осигуряването на апарати за извличане на кръвна плазма, която може да е животоспасяваща при лечението на пациенти с COVID-19“. Това обяви премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

От думите му става ясно, че максимално бързо Министерството на здравеопазването ще стартира

процедури за закупуването на още от необходимите машини

„Не искам да се жалят пари, да се разкриват центрове“, заръча министър-председателят.

От своя страна здравния министър Костадин Ангелов обяви, че във Варна до няколко дни ще има възможност за даряване на кръвна плазма. „Спечелили сме европейски проект, с който ще сключим до края на месеца договор за закупуване на две машини за Плевен и Пловдив“, разкри министърът.

На заседанието на кабинета вчера Борисов разпореди на здравния министър да се създаде организация за даряване на плазма не само в София, но и в страната от пациенти, преболедували COVID-19.

По предложение на премиера Изпълнителната комисия на партията е решила да се организира кампания за даряване на кръвна плазма. Ръководството на партията реши и да закупи два апарата за извличането й. За целта ще бъдат отделени близо 150 хил. лв. от партийната субсидия. Освен това ще закупи и консумативи за извличане и съхранение на плазмата за 200 донори на стойност около 20 хил. лв. Машините и консумативите вече са поръчани на лицензирана германска фирма, посочена от здравните власти. Веднага щом апаратите бъдат доставени в България, ще проведе консултации с Министерството на здравеопазването, което ще определи къде да бъдат дарени двата апарата.

Междувременно вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов издаде разпореждане военните също да даряват кръвна плазма във ВМА.

Така даряването на кръвна плазма от военнослужещи и цивилни служители от министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра и Българската армия ще се извършва в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *