Дариха носията на Дядо Ильо на музея в Кюстендил

Дариха носията на Дядо Ильо на музея в Кюстендил

Музеят в Кюстендил получи дарение на реконструирана носия на Дядо Ильо Войвода, чието дело е на Сдружение „Хайдути“.

“Носията е направена по снимки на Дядо Ильо през 1867 и 1869 г. Той се е снимал в студиото на Карастоянов в Белград. Във основа на тези снимки ние сме пресъздали носията, реконструираме и т.нар. оръжейник. Ние смятаме, че патриотичното възпитание, което е част от процеса за развитието на личността, трябва да започне още в семейството, детските години, да мине през детските градини, училищата и оттам нататък да продължи.

Всичко, което ние правим е за бъдните поколения, защото живеем в едно такова време, в което народ, който не си познава историята е като дърво без корен. Ние обичаме и се гордеем с нашите корени и затова искаме да предадем частица от нашата история на тези поколения, които идват след нас“, коментира Иван Тонев, който е член на управителния съвет на Сдружение „Хайдути. Направата на носията е отнела около месец на ентусиастите, а цървулите, който са към носията са на над 150 години.

По думите на Тонев носията, която до този момент се е съхранявала в музея в Кюстендил е на около 40 години, но тя не кореспондира на тази, която е заснета на снимките. Именно поради тази причина от сдружението решават да реконструират носията, за да почетат човека, който е дал кръвта и живота си за нашата свобода.

Сдружение “Хайдути“ наброява около 30 члена. Облеклото и всички атрибути, с които се представят са опаковката, с която показват идеалите на нашите деди. Занимават се с различни дейности, като една от най-разпространените е изнасяне на открити уроци в училищата.

„Децата познавайки Спайдърмен и Батман, като започнем да им говорим за Дядо Ильо, за Петко Войвода и за другите по-малко известни наши хайдути и войводи, те действително проявяват голям интерес и това ни изпълва с оптимизъм за работата ни занапред.

Освен това издаваме за трета поредна година Хайдушки календар с професионални снимки, предстои да бъде излъчен и филм, който се казва „Смътни времена“. Той е исторически документален и е във финалната си фаза, пресъздава т.нар. Кърджалийски времена /1790-1820 г. /“, коментираха още членове от Сдружение „Хайдути“ в Кюстендил.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *