Дафиновият лист понижава кръвната захар, помагат при синузит

Всички ние от детството си сме запознати с външния вид и аромата на дафиновите листи, тъй като се използва в много храни. Явява се един от най-често срещаната в света подправка. В народната медицина отдавна е известен като стягащо и диуретично лекарство.

Дафиновите листа помагат при храносмилането и подобряването на апетита, както и на раните да оздравеят по-бързо (трябва само да се залепи на болното място).Те помагат при стоматит. Когато са възпалени венците, се препоръчва да се дъвчат дафинови листа.

Вливането им във водата е чудесен начин за понижаване на кръвната захар, използването им е подходящо за диабетици. Пие се отвара и за лечение на ечемик. 30 грама натрошен дафинов лист и масло, стои една седмица, сместа се превръща в масло, което обикновено не се продава в аптеките. Това се използва при лек за рани от залежаване, лечение на синузит (като капки в носа).

Ефективно е при лечение на краста, простудни заболявания, парализа и ревматизъм. Полезните свойства на дафиновите листа се използват и за отвара, с която се измива глава.

Също помага при кашлица и повишава имунитета, използва се при кожни заболявания. Противопоказанията на дафиновия лист са свързани с факта, че има стягащи свойства и може да предизвика запек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *