Два дни тестове в Банско: 334-ма изследвани, 17 преболедували, трима с положителни проби

С неизследваните полицаи в неделния ден и част от служителите към Общинска администрация – Банско продължи тестването в курорта днес. През първия ден двата екипа на РЗИ, които извършват тестването, успяха да изследват общо 148 лица, което е доста повече от очакваното за деня, пише в. „Струма“. Според резултатите петима от изследваните вече са преболедували, а трима са с положителен резултат и са поставени под карантина.

Резултатите обяви д-р Джупанова от РЗИ – Разлог при пристигането на екипите в Банско: „Лицата, които са дали ранните имуноглобулини IgM са трима на брой и са карантинирани вкъщи. Петима са дали късни антитела IgG, те са преболедували, изградили са имунитет и не подлежат на наблюдение. Хората с положителни антитела са един служител от РУ – Банско, който е от администрацията, един е пенсионер”, поясни д-р Джупанова.

От служителите на Общинска администрация – Банско ще бъдат тествани най-напред тези, които работят директно с граждани – работещите във фронт офиса и социалните работници, а след това ще бъдат тествани и всички останали, които не са в пряк контакт с хората.

Екипите на РЗИ пристигнаха пред поликлиниката в Банско малко след 10:30 часа, а на място вече чакаха хора за изследване, дори и такива, които не фигурират в предварително подготвените списъци. Мъж от Горна Оряховица, който работи в магазин за сладки в ул. „Пирин“, сподели, че чака пред поликлиниката от 08:30 часа с надеждата да бъде изследван, за да може да се прибере вкъщи. Той каза, че никой не го е търсил, нито му се е обаждал за изследване, и уточни, че няма личен лекар в града.

„Начален час на изследването никъде не е обявен, просто си чакам тук цяла сутрин и ми казаха, че ще бъда проверен от РЗИ може би в 11:00 часа, ако не ме върнат. Тук съм от началото на сезона и когато поставиха Банско под карантина, се самоизолирах. Не смея да се прибера в моя роден край, защото имам баща, имам деца и искам да ги опазя. Всеки трябва да прояви отговорност. Искам да разбера дали съм минал вируса и дали имам изградени антитела. Януари месец боледувах, а симптомите ми бяха типични за болестта- температура, кашлица, тежест в гърдите, отпадналост. Не съм търсил лекарска помощ, самоизлекувах се с антибиотици. Вече мина един месец от карантината, чувствам се добре, но все пак искам да разбера дали съм го минал. В момента магазинът не работи, живея на квартира, която плащат моите шефове, за което съм им благодарен, защото не са оставили нито един от работниците си, дори и сезонните, както направиха повечето, но и престоят ми тук си е разход”, сподели мъжът.

Малко преди началото на тестването той говори лично с кмета на Банско Иван Кадев, за да разбере дали има шанс за тестване, след като не е от Банско. Градоначалникът прояви разбиране и го посъветва да се прибере и да се запише на обявените от община Банско горещи телефони, за да бъде включен в списъците. Той поясни, че ще бъде своевременно уведомен за деня и часа, в който трябва да се изследва.

Кметът Иван Кадев апелира хората да не проявяват самоинициатива за тестване, тъй като ще бъдат връщани.

„Ще работим по списъците, за да има ред и да няма струпване. Вчера в определен момент се получи малко разминаване между координацията и взаимоотношенията, затова сега ще ги изгладим тези неща, и считам, че ще бъде създадена добра организация за работа на двата екипа от РЗИ. Днес ще минат полицаите, които бяха на смяна и не са тествани, и част от служителите в общината, а след това продължаваме по списъците, като ще се започне от служители към „Юлен”, работещи в хотелиерството, ресторантьорството, магазинери. На хората, които не са разбрали какъв е редът за тестване, им казвам, че имаме отворени телефони, които са още от времето на карантинния период. Там се извършва записване, включват се в списъка и ще бъдат уведомени за дата и час”, каза Иван Кадев и отново апелира към хората с жилища в Банско да не предприемат пътуване за Великден и да си стоят вкъщи.

Припомняме, че тестването в Банско започна в неделя, навръх Цветница. 2000 от тестовете бяха дарени от депутата Делян Пеевси и 2000 са осигурени от Националния оперативен щаб. От там има уверение, че ще бъдат осигурени допълнително още 2000 теста.

Тестването продължава и утре, като от РЗИ поясниха, че то ще бъде с начален час 10:30-11:00 часа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *