Декември започва с жълт код за валежи от дъжд и сняг в 21 области

Жълт код за валежи от дъжд и сняг е обявен за 21 области в страната.

Декември ще започне с минимални температури в страната от 2 до 4 градуса, по морето – до 6-8. Над страната ще бъде облачно и дъждовно с по-интензивни валежи в Южна България. В западните и централни райони дъждът ще преминава в сняг. През нощта валежите от запад на изток ще спират.

Максималните температури ще са от 4 до 8 градуса, а по морето – до 9-10, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

Над Балканите хладният и влажен въздух отстъпва пред по-топъл от югоизток. У нас валежи от дъжд и сняг ще има по високите западни полета, в Дунавската равнина и над планините, като в населените места бързо снежната покривка ще се топи.

В петък от запад на изток ще премине бързо топла вълна с мъгли и превалявания в Рила и Пирин. В събота за кратко ще има слънчеви часове и бързо ще се заоблачи. В неделя от запад се задават нови дъждове, по планините – от сняг. За понеделник прогнозата е леко да се повишат температурите, въпреки това се очакват превалявания от дъжд, а по високите части – от сняг.

Средните максимални температури за месец декември са между 4 и 8 градуса, а средните минимални – между минус 3 и плюс 4 градуса. Сумарните валежни количества ще са между 50 и 60 л/м2, а в югоизточните райони до 80 л/м2. Сухите периоди за месеца са между 1 и 4, 22 и 30 декември, а валежният период – между 5 и 21 декември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *