Делото срещу Румен Томов във ВАС седмица по-рано заради COVID-19

Делото срещу Румен Томов във ВАС седмица по-рано заради COVID-19

Делото за прекратяване на пълномощията на кмета на община Благоевград – Румен Томов, е насрочено седмица по-рано от обявената дата. Първоначално ВАС беше планирал съдебното заседание за 25-и януари догодина. Сега обаче то е пренасрочено за 18-и януари от 10,30 часа. Причината за това се оказа тривиална. Заради ограничаване разпространението на COVID-19 Върховният административен съд въвежда нови правила за провеждане на откритите съдебни заседания. Мерките влизат в сила точно от 18-и януари 2021 г.

По този начин се очаква да се ограничат струпването на хора и взаимодействието между отделните потоци. При сега действащия график на делата и наличието само на три заседателни зали във ВАС, практически е невъзможно да бъде ограничен контактът между съдиите, съдебните служители и участниците по делата на 28-те постоянни тричленни състави на съда.

Съгласно новия график от средата на януари всеки постоянен тричленен състав на ВАС ще заседава веднъж на две седмици с двоен доклад, което ще позволи оптималното използване на съдебните зали в заседателните дни, уточняват от ВАС. След провеждането на откритите съдебния по делата, насрочени в съответния час, ще се извършва пълна дезинфекция и проветряване на съответната съдебна зала. Участниците по делата, насрочени в съответните часове, ще бъдат допускани в сградата на ВАС непосредствено преди съдебното заседание.

„Бих искал изрично за подчертая, че новите правила няма да доведат до забавяне в разглеждането на делата, тъй като насрочените за разглеждане дела в незаседателна седмица на съответните състави, ще бъдат пренасрочени за допълнителните заседателни часове на съставите в предходната или следващата седмица“, обясни председателят на ВАС – Георги Чолаков.

Вече има изготвен график за провеждането на откритите съдебни заседания на постоянно действащите тричленни състави за периода 18.01.2021 год. – 23.04.2021 г. Новият график ще доведе до намаляване на броя на присъстващите в залите лица, като едновременно с това гарантира, че няма да има забавяне в разглеждането на административните дела.

Делото на 18 януари 2021 година ще даде отговор на големия въпрос дали ще има предсрочни избори за кмет в Благоевград. ВАС трябва да се произнесе в законоустановения срок дали ще бъдат предсрочно прекратени пълномощията на настоящия градоначалник Румен Томов.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *