Деница Сачева: От следващата година личните асистенти с по-високи заплати

Деница Сачева: От следващата година личните асистенти с по-високи заплати

С около 200 лв. повече ще получават личните асистенти от 1 януари следващата година. Това обяви социалният министър Деница Сачева на брифинг по повод промени в Закона за личната помощ. Промените ще бъдат внесени днес и срокът за обсъждане е 14 дни. Те ще влязат в сила от 1 януари 2021г.

Законът за личната помощ продължава да действа и през следващата година. Увеличение на заплатите на личните асистенти работещи на 8 часов работен ден ще има. От януари следващата година личен асистент ще може да получава 930 лв., а не както до сега 730 лв. Това ще се случи след увеличаването на минималната работна заплата.

Социалният министър увери, че личните асистенти ще продължат да работят на трудови договори, което гарантира осигурителните им права. С промените ще се въведе изискване към асистентите да имат т. нар. „медицинско“ за постъпване на работа, като целта е да докажат, че могат да се грижат за човек с увреждане.

Законът за личната помощ трябва да действа заедно със Закона за социалните услуги, каза още Сачева. Хората, които получават помощ ще продължат да я получават. Асистентите ще продължат да работят както до сега.

Всички деца и възрастни с ТЕЛК с определена чужда помощ, които досега не са подали заявления за това биха могли да го направят както в рамките на следващите месеци, така и след 1- ви януари 2021”, каза още тя. До края на годината около 80 000 души ще имат право да ползват лична помощ. По данни на социалното министерство малко над 1/3 от тях са пожелали такава.

32 255 действащи договори на лични асистенти за общо 4 255 693 часа, а потребителите са 31 556 на брой, обяви още Сачева. 2 551 от действащите договори пък са за деца под 18 години.

Средствата предвидени за следващата година са над 214 млн.лв. , а по Закона за социалните услуги сме заложили още 85 млн. лева също за асистентска услуга, каза Сачева. Към 18 октомври подадените заявления са 249 493. От 2021 г. асистентска услуга ще може да се предоставя както по Закона за личната помощ, така и за социални услуги, разясни още министърът.

Една от причините за предложените промени, е че според сегашните разпоредби на Закона за личната помощ от следващата година право на личен асистент ще имат близо 670 000 души. Това означава, че общините ще трябва да наемат същия брой хора, които да заемат тази длъжност. Финансирането на над 600 000 лични асистенти също би създало проблем.

Според зам.-социалня министър Адриана Стоименова е важно да има подобрения на Закона за личната помощ, да се завиши контрола и качеството на услугите. Общините ще имат права да упражняват контрол.“Внасяме промени, с които искаме да направим някои подобрения, така че той да бъде по-приложим и да отстраним някои слабости, които сме констатирали“, каза още тя. 3% от бюджета за личната помощ догодина пък ще отива за общините за заплащане на хората, които вършат административната работа по закона. Към момента това е било за тяхна сметка.

Ползватели на Закона за личната помощ са всички хора с увреждания, не само децата. Към момента 8% са децата с асистент, останалите са възрастни хора, каза Стоименова и поясни, че 40% от ползвателите на услугата са над 65-годишни. С промените право на личен асистент ще имат и лица с над 70.1 % увреждания до 89.9% обяви зам.социалния министър Адриана Стоименова.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *