Деница Сачева: Ще опитваме да задържим безработицата около 7% до края на 2020 г.

Ще се опитаме да задържим безработицата около 6,5-7% до края на годината. В това отношение се работи активно, каза в Сутрешния блок на БНТ социалният министър Деница Сачева.

„Повече от два месеца вече задържаме нивата на безработица благодарение на програмите, които реализираме. В момента тече т.нар. програма „заетост по 3“ – това е схемата 60/40 от една страна, от друга страна 290 лв., с които подкрепяме секторите транспорт и туризъм, както програмата „Заетост за теб“, насочена към наемане на безработни.“

За месец юни има рекорден брой хора, които са започнали работа – 37 000. Целта е до края на месец септември да можем да се запазят работните места на 300 000 души.

Сачева припомни, че България ще получи от ЕС 29 милиарда евро, като съотношението грантове – заеми е 84 към почти 16 в полза на грантовете.

„До края на тази година, началото на следващата ще имаме възможност да разполагаме със средства – около 650 млн. евро. Трябва да сме подготвени с проектите и програмите, по които да кандидатстваме, по това вече се работи повече от месец“, уточни социалният министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *