Депутатите гласуваха за край на синия шофьорски талон

Депутатите гласуваха за край на синия шофьорски талон

Синият шофьорски талон, който по закон е част от шофьорската книжка, отива в историята. Това приеха на първо четене депутатите от Комисията по транспорт и съобщения на 49-ото Народно събрание. Но то се случва за 3 или 4-ти път в последните няколко парламента и все не стига до пленарната зала, коментираха наблюдатели.

Общо три проекта за промени на Закона за движение по пътищата (ЗДвП) бяха гласувани вчера, а един – на Настимир Ананиев и депутати от ППДБ за новите водачи, бе отхвърлен (виж по-долу). Всички обсъждани текстове бяха писани и внесени от депутати и го нямаше проекта на бившия служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. Текстовете бяха пуснати за обществено обсъждане в началото на май, но по думите на депутата от БСП Георги Свиленски, който водеше заседанието, този закон предстои да се гледа от Министерския съвет, но това едва ли това щяло да стане в близките 4 седмици.

Изчезването на синия талон е записано в проект с вносител Божидар Божанов, бивш министър на електронното управление.

Един от приетите текстове задължава МВР да предоставя данни от регистрите за пътно-транспортни произшествия на заинтересовани лица и да осигури безплатен достъп на всички държавни и общински органи, които обработват подобни данни. Изисква се по номера на автомобила да бъдат идентифицирани системни нарушители и спирани от патрулите на КАТ, за да им се връчват електронни фишове. Вътрешният министър трябва да публикува всеки месец открит списък с всички съставени актове и фишове на водачите, чиито лични данни са заличени, но да се разбира когато един водач има повече от едно нарушение.

Предвижда се също всички проверки да се правят по регистрационния номер на автомобила, като изцяло се махнат каквито и да е талони и стикери, ако те не са приети със специален закон.

Срещу текстовете възразиха представители на бившата ДАИ, които със зъби и нокти започнаха да бранят екостикера с чип, който се лепи на предното стъкло по време на годишния технически преглед. Затова е възможно екостикерът да оцелее при гласуването на текстовете на второ четене.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *