Депутатите отстраниха Минчев като председател на парламента

Със 125 гласа „за“ , 113 „против“ и 1 „въздържал се“, депутатите освободиха Никола Минчев като председател на Народното събрание.

Искането беше на „Има такъв народ„, а мотивите от трибуната бяха представени Тошко Йорданов.

В пленарна зала присъства премиерът Кирил Петков, който отмени посещението си в Азербайджан, вицепремиерите Асен Василев, Корнелия Нинова, Калина Константинова и част от министрите.

Според вносителите, Минчев нарушава правилника за работа на парламента, а под мотивите за исканата оставка подписи са положили 120 народни представители от „Има такъв народ“, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“.

Искането за оставка на на Никола Минчев няма нищо общо с професионалното му поведение, заявиха от „Продължаваме Промяната“ (ПП), „Има такъв народ“(ИТН) – той наруши закона на тази зала. Това са основните тези, изтъкнати от опонентите на Никола Минчев, които настояват за оставката му, и поддръжниците на председателя на парламента.

Председателят на Народното събрание (НС) прави това, което му наредят, заяви председателят на парламентарната група (ПГ) на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов при дебатите в пленарната зала. В аргументите си той посочи, че на Минчев е било наредено изслушването вчера на външния министър в оставка Теодора Генчовска по темата за Северна Македония да бъде на открито, а не на закрито заседание.

„Председателят на НС би трябвало да стои една идея над Министерския съвет, обратното, което се вижда в случая, е унизително“, подчерта депутатът. „Никола Минчев е много „готин като човек, но професионалното му поведение е жалко в някои ситуации“, заключи председателят на ПГ на ИТН.

Колегата му Станислав Балабанов подчерта, че председателят на НС трябва да бъде независим, а вчера е нарушил закона на тази зала с опита по всевъзможен начин данни да не бъдат изнесени. Защото, по думите му, фактите, които щеше да изнесе г-жа Генчовска, са с грифове „секретно“, което Минчев с решението си е възпрепятствал. „Затова му искаме оставката“, обясни Балабанов. Според него Минчев е искал и да вкара Теодора Генчовска в нарушение, ако тя изнесе секретни данни по време на откритото заседание.

Настимир Ананиев от ПГ на „Продължаваме Промяната“ обърна внимание, че за да говориш за професионално поведение, трябва да си юрист, не сценарист. Българският народ може да види новата коалиция, която се заформя, и кой стои зад нея, и че искането за оставка няма нищо общо с професионалното поведение на Минчев.

Независимият вече депутат Деян Петков коментира, че на г-н Йорданов му е най-добре, когато хората мълчат. Ако сте гледали правилно вчера, сте видяли на Видовден какво се случи, каза той. Случи се това, че ИТН разби мечтите и идеалите, и нещата, в които вярваха стотици хиляди хора, прегръщайки се с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

„Днес в тази зала мнозинството е събрано от ясния мандат да отстрани модела ГЕРБ от управлението на България“, взе думата и Явор Божанков от „БСП за България“. Той определи днешния ден като похищение – без хипербола – срещу нормалността и добави, че Никола Минчев и бил светъл лъч надежда. „Предателство е да те изпратят в НС с надежда да бъде премахнат моделът ГЕРБ и ти три пъти да изчегърташ тази надежда, заяви Божанков. Говорим за фактическа подмяна на вота на българския гражданин“, подчерта депутатът.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ заяви, че няма по-логичен ход от това Ива Митева, която ръководеше предния парламент, отново да стане председател на Народното събрание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *