Депутатите приеха 0% ДДС за хляба и брашното

Депутатите приеха 0% ДДС за хляба и брашното

Спорно гласуване за нула процента ставка ДДС върху брашното доведе до напрежение в пленарна зала. Наложи се временно прекъсване на заседанието. При прегласуването депутатите приеха предложението на Пламен Абровски за нулева ставака за брашното със 116 гласа „за“, против – 103 и въздържали се 11. След това Антоанета Цонева от „Демократична България“ направи изявление от трибуната, в което оттегли гласа си „за“ и заяви, че е сгрешила при гласуването.

Цонева поиска прегласуване, но председателстващият заседанието Мирослав Иванов не допусна трето гласуване, тъй като вече предложението е гласувано два пъти. От трибуната Антоанета Цонева уточни, че не машината е сбъркала, а тя е натиснала неправилно бутона и помоли отново гласът ѝ да бъде отчетен като глас „против“.

Дебат в залата предизвика дали волеизявлението ѝ от трибуната да бъде зачетено.

Мирослав Иванов посочи, че трябва да се види дали гласът ѝ променя резултата от гласуването на предложението.

Ива Митева от „Има такъв народ“ апелира да не се допуска промяна на вота с волеизявление от трибуната, защото така всеки може да излиза и да изразява промяна на гласа си. Тя обясни, че в пленарна зала е допускано трето гласуване единствено, когато народният представител е гласувал против, а системата е отчела грешно вота му.

Във вторник депутатите приеха на второ четене бюджетите на Държавното обществено осигуряване и НЗОК

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *