Деца и учители се забавляват в академии, учат се как да почнат бизнес

Деца се забавляват през ваканциите в образователно-приключенските летни академии за деца „Забаво лято“, информира Кмета.бг. Вдъхновени от енергията и ентусиазма на учениците си след тези школи, учители попиват нови забавни методи за обучение на младежите в Академия за учители. След което преподавателите признават, че новите методи, които са усвоили, се опитват да приложат където е възможно и в час. Лекарски екипи обикалят села и преглеждат възрастни хора, като част от пациентите никога не са ходили на доктор, а при някои се откриват заболявание и веднага се назначава лечение.

Млади хора с идеи за развитие на собствен бизнес пък биват напътствани как да превърнат идеите си в реалност и „машината да се завърти“. Това са само малка част от вдъхновяващите примери по програмата „Забаво лято, грижовна есен“, която се осъществява от 2015 г. насам от Фондация „Бикоуз“, която работи с подкрепата на Филип Морис България, като част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност и подкрепа за тютюнопроизводителните общности.

През изминалата 2019 г. близо 650 деца са посетили безплатните Академии за деца, като 81% от тях са завършили научните си проекти. Преподаватели са минали обучения за иновативно обучение на децата, лекари са извършили близо 500 безплатни прегледа на възрастни хора, от които 48% са започнали лечение. През миналата година млади хора са подали около 150 бизнес идеи, като жури е пресяло 50 от тях, които са влезли в надпреварата да получат съвети как да реализират плановете си и да получат 10 000 лева. В Силистра например вече има каяк клуб, с който туристите се развеждат по реката. В Благоевград отвори козметичен клуб със собствена марка козметика. Това са част от постиженията за 2019 г., които изпълнителният директор на Фондация „Бикоуз“ Елица Баракова обобщи. За 5 г. програмата е инвестирала във всички обучения и прегледи над 1 млн. лева.

„Привличаме съмишлевици, вдъхновяваме се от истории. Ще продължим да разширяваме програмата“, каза Вержиния Джевелекова, мениджър връзки с обществеността във Филип Морис България на обобщаващото събитие за 2019 г., което се проведе в клуб „Перото“ в НДК в четвъртък вечерта. На него присъстваха деца, учители, лекари, млади предприемачи по различните програми. Те разказаха личните си впечатления от програмите, в които са участвали.

Медицинските прегреди се реализират по програмата за безплатни консултации за възрастни хора с Фондация „Направи добро – Александровска“. Д-р Цветан Гатев от Александровска болница, участвал в програмата, разказа че лекарските екипи обикалят места, където няма достатъчно специализирана медицинска помощ по селата. „Правихме прегледите в бившите здравни служби. Хората са зажяднели за внимание. Открихме много хора със захарен диабет и ги насочихме за лечение“, обобщи д-р Гатев.

Менторите от Академията за местни предприемачи помагат със съвети на хората с идеи как да ги превърнат в работещ бизнес, от който да се издържат. Срещнахме се с 14 предприемачи от регионите – смислени проекти на млади хора, каза Мартина Григорова от журито. Така например млади хора от Харманли са били подкрепени за идеята си да направят сайт за тахан и мед, вдъхновени от хобито на баща си да гледа пчели. Почулихме много практични съвети за бизнес, разказаха София и Павел от Харманли.

Ученици от СУ „Васил Левски“ от Крумовград вече 3 г. участват в Лятната академия „Забавно лято“. Децата разказаха, че участват, защото е забавно и се разнообразяват през ваканциите. „Играем игри, по-забавно е от колкото да седиш вкъщи. Научихме се да работим в екип. В една от задачите търсихме информация с и без да ползваме интернет“, разказаха децата.

Учители допълниха, че след такава Лятна академия техни възпитаници имали задача в клас да направят презентация. Децата подходили иновативно и направили „жива“ презентация без компютър – всеки ученик бил отделен слайд.

Така те научили как да представят учебния материал с игри на открито, с пикници. Децата влизат в ролята на журналисти, на пирати, играят на игри със забележителностите на моя роден край. Участват в състезания „Защо се усмихвам“, „Защо падат листата“. Единият от учителите разказа, че е поискала да се обучи заради дъщеря си, която е била в детската Академия. Сега вече водя „Забавна математика“, каза учителят. И допълни: „Ученикът не е кофа, която трябва да напълня. Ученикът е факел, който трябва да запаля“.

За изминалите 5 г. програмата е обхванала над 2300 деца, 6400 възрастни хора, 250 екипа млади предприемачи и 54 учители в 25 малки населени места на 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *