Джипита в Дупнишко отказват да издават съобщения за смърт, въобще не вдигат телефона

Джипита в Дупнишко отказват да издават съобщения за смърт, въобще не вдигат телефона

Лични лекари в Дупница не вдигат телефона в празничните дни и няма кой да издаде съобщение за смърт, за да се извърши погребение на починали хора, а и по празниците умират хора, алармират близки на починали.

В почивните дни за Коледа има два случая, при които джипи отказва да издаде съобщение за смърт, а без този документ не може да бъде погребан починалият.

Единият от случаите е в с. Голем Бърбовник, община Бобов дол, другият – в с. Самораново, община Дупница. В Голем Върбовник е починала жена, на която личен лекар е д-р Пенева. В този ден я замествал д-р Йордан Никлев, но се оказало, че той е на дежурство в спешен кабинет в общинската болница в Дупница. Той е и личен лекар и на другата починала жена в Самораново. Отказал на близките да удостовери смъртта на двете жени, защото бил дежурен и няма как да остави кабинета без лекар.

На въпрос след като е зает, кой трябва да извърши т.нар. смъртопроверителство и да издаде документ, че човекът наистина е починал, д-р Никлев заяви: “Смъртопроверителство може да извърши всеки лекар. Може и от Спешен център да напишат документа. Аз съм зает в кабинета и не мога да го напусна”, категоричен е той.

Факт е обаче, че от Спешен център отказват, тъй като това е ангажимент на джипитата. Оказа се, че проблемът не е само през почивните дни.

Пред в. “Струма” Димитър Секулов, собственик на погребална агенция от Дупница, заяви: “Откакто се появи коронавирусът, джипитата отказват да издават съобщения за смърт. Казват, че са в болнични или пък не вдигат телефона. Налага се аз да търся лекари, които да издават съобщение за смърт, за да може да се извърши погребението. Въз основа на това съобщение се пише смъртен акт. Ходя, взимам лекари от домовете им и ги връщам обратно. Личните лекари получиха по 2000 лв. за последните два месеца на годината, защото били на първа линия. На мен държавата ми трупа само данъци. Тези дни имах погребение в едно бобовдолско село.

Дъщерята не пожела да влезе вътре в къщата да види майка си за последно, а съпругът й даже поиска да почистим и стаята… Какви времена дойдоха? Други обещаят, че ще платят погребението след месец, но ги чакам с години да платят. Когато работниците ми влизат при починал човек, се обличат като космонавти, със скафандри и предпазно облекло, такива са изискванията на РЗИ, независимо дали покойният е с К-19, или не. За тези с К-19 се изискват специални чували , специални препарати. Завчера поръчах от Италия един пакет препарат за 380 евро. Впрегнал съм си цялото семейство да работи. Помощ за нас, от погребалните агенции, няма”, заключи Димитър Секулов -Хеката.

Той не отговори на въпроса с колко са поскъпнали погребенията в пандемията. Хора, на които се е налагало да ползват услуги на погребални агенции в Дупница, твърдят, че са платили по 900-1000 лв., без да поръчват нищо повече от най-необходимото за ритуала.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *