Джипи от Кочериново: Издаването на направления за PCR тестове няма да стане от раз

„Издаването на направление за безплатен PCR тест от джипитата няма да стане от раз – трябва технологично време за сключване на анекс със Здравната каса и актуализиране на софтуерната програма”, това коментира пред „Струма” общопрактикуващият лекар д-р Виктория Каракостова.

„Всеки общопрактикуващ лекар в страната с договор с НЗОК може да дава направление за безплатен PCR от вчера. Промените бяха обнародвани в „Държавен вестник” и влизат в сила със задна дата – 1 ноември. Лекарите ще издават направления при наличието на два от следните симптома – новопоявила се температура, кашлица, предимно суха, отпадналост, загуба на вкус или обоняние, затруднено дишане или недостиг на въздух, миалгия, главоболие, диария, гадене и повръщане, болки в гърлото, кислородно насищане по-малко от 92% или по-малко от 88% (ако пациентът е с ХОББ) при проведена пулсоксиметрия, ако има такава възможност.

Личните лекари ще могат да издават направлението на хартия или електронно, а лимити за броя няма да има. Макар че тази промяна е в сила от вчера и ще важи със задна дата от началото на месец ноември, практическото приложение няма да стане от раз. Това е така, защото преди това трябва да се направят още две задължителни стъпки”, заяви общопрактикуващият лекар д-р Виктория Каракостова.

„Първо, след като бе подписан анекс на национално ниво между НЗОК и Българския лекарски съюз, всяко едно джипи трябва да сключи персонално анекс със Здравната каса да издава безплатни електронни направления за PCR тест, и второ – трябва да бъде актуализирана софтуерната програма. Това изисква технологично време, през което хаосът с тестовете ще продължи, и то в ситуация, когато разпространението на заразата с Ковид-19 ескалира в малките населени места.

Само за един ден имам 30 пациенти от Кочериново, които са с положителни проби, след като си направиха бързи антигенни тестове. Само че тези тестове не се признават, ако трябва да постъпиш за лечение в болница.

Продължават да се изискват PCR тестове. Такива тестове са нужни и при издаване на болнични листове. Заради луфта от 2 дни между двата вида теста, става такова объркване при издаването на болничните и лекари, които ги подписваме, сме се видели в чудо. Заради това много от хората се отказват от болнични или от PCR тестовете“, добави д-р Каракостова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *