Джо Байдън: По-добре е без Тръмп на церемонията

Джо Байдън: По-добре е без Тръмп на церемонията

Новоизбраният президент на САЩ Джон Байдън каза, че отдавна е на мнение, че Доналд Тръмп не е подходящ за ролята на президент. „Затова и се кандидатирах“, добави той, говорейки пред репортери в родния си щат Делауер.

Той обаче отказа да подкрепи растящите призиви от ключови фигури на неговата Демократическа партия за откриване на втора процедура за импийчмънт срещу сегашния президент, комуто остават само 12 дни до изтичане на мандата му, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Според Байдън работа на Конгреса е да реши дали да бъде инициирана нова процедура за импийчмънт срещу Тръмп след щурма на Капитолия в сряда от привърженици на сегашния президент, предаде БТА.

Лидерите на демократите в Конгреса обвиняват сегашния държавен глава в подстрекателство към метеж и поискаха отстраняването му от власт. В подобен дух се изказаха и някои представители на Републиканската партия.

Ако оставаха 6 месеца до изтичането на мандата на Тръмп „би трябвало да направим всичко възможно“ да принудим Тръмп да напусне Белия дом. Сега обаче, – каза Байдън, – искам да се фокусирам върху поемането на властта, защото до деня на полагането на клетвата ми като държавен глава остават по-малко от две седмици“.

Коментирайки съобщението на Тръмп, че няма да присъства на тази церемония, нарушавайки традицията по предаването на властта, Байдън каза, че се радва на това и добави, че „то е едно от малкото неща, по които някога сме се съгласявали. Той прави добре, като избягва да се показва“.

В същото време Байдън заяви, че ще се радва на присъствието на сегашния вицепрезидент Майк Пенс на церемонията на 20 януари. „Той е добре дошъл и за мене ще бъде чест да го видя и да решим въпроса за предаването на властта“, посочи новоизбраният президент.

Байдън изрази увереност, че Секретната служба на САЩ, която охранява висшите държавни лица, ще осигури безопасността по време на церемонията. По повод щурма на Конгреса от привърженици на Тръмп в сряда, Байдън обърна внимание, че сигурността на Капитолия се осигурява от собствената полиция на сградата, а не от Секретната служба.

Новоизбраният президент нарече нахлулите в Капитолия „доморасли терористи, хулигани, метежници, бели расисти, антисемити“.

Решение за това какви обвинения трябва да бъдат повдигнати срещу нападателите, според него, „трябва да вземе министерството на правосъдието, но факт е, че те трябва да бъдат привлечени под отговорност“.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *