Джудистът, излекуван от COVID-19, дари кръв с антитела

Вицепрезидентът на Българската федерация по джудо Даме Стойков, който успешно се излекува от COVID-19, дари кръвна плазма за преливане на тежко болни от вируса във ВМА.

„Сега съм в супер форма, но преминах през средно тежко заболяване от COVID-19. Вече съм добре. Симптомите бяха много болезнена кашлица и температура. Изкарах общо 22 дни по болници”, разказа Стойков, цитиран от „Tribune“.

Спортистът беше категоричен, че във Военна болница лекарите са големи професионалисти.

„Доц. Георги Попов е уникален, доц. Михайлова също е много добър професионалист. Отношението им беше страхотно и съм им много благодарен. За втори път влизам в болница в живота си. На никого не пожелавам това, което ми се случи“, разкри Даме Стойков.

„Реших да се изследвам просто така, без да имам симптоми и дадох положителна проба. След два-три дни започнаха и симптомите. И друг път съм изкарвал грип, но това няма нищо общо с обикновена настинка, не прилича изобщо на грип. Много тежък вирус, показателно е колко килограми стопих за нула време по болниците от него. И друг път съм се разболявал от грип и съм се излекувал бързо дори само с парацетамол. Този път беше ужасно“, категоричен е Даме.

По думите му, в началото самият той е бил скептично настроен към пандемията и е гледал с недоверие и дори с насмешка на ограничителните мерки. Когато сам се сблъсква със заразата обаче осъзнава, че изобщо не става дума за шега.

„Искам да уверя всички, които казват, че това е “просто някакъв си вирус”, че коронавирусът е болезнена зараза, продължителна е и води до смърт. Да! Едни го изкарват по-леко, но други много тежко. Слава Богу, че не стигнах до фаталната фаза, но беше изключително неприятно и стресиращо за организма преживяване. Тези, които не вярват, трябва да ги водят по болниците да гледат такива като мен. 25 дни да не можеш да излезеш от стаята да видиш някого. Мускулатура ти просто изчезва. Ако не си психически стабилен, можеш да полудееш“, разказва Даме Стойков.

Според него Националният оперативен щаб се е справил повече от добре със ситуацията.

„Чест им прави на Бойко Борисов и на Венцислав Мутафчийски, на целия щаб, че ограничиха разпространението на тази зараза. Само така можеше да се спре. И въпреки всичко виждате, че пак има заболели. Можем само да благодарим на нашите специалисти, които успяха да ограничат заболяването в България под минимума. Виждате какво става по света. В Италия какво чудо беше, Франция, Германия. В момента пик има в Мексико, САЩ, Бразилия, Русия. Ужасно е, хиляди смъртни случаи и милиони заразени. Всички ние сме длъжници на НОЩ и на Бойко Борисов, благодарен съм за усилията им”, категоричен е джудистът.

Кошмарът вече е минало за Даме. Той разказва, че още когато е бил в болницата и е чул за ползата от кръвната плазма при лечението на коронавирус, бил твърдо решен, когато оздравее да стане донор.

„Разбира се, за тази цел трябваше да отговарям на определени параметри. Казаха, че съм идеалният донор, който може да съществува. Аз отвърнах – щом е така, когато ви трябвам, съм насреща! Вчера ми звъннаха и още днес съм тук. Щом разбрах, че това е начинът да се помогне на някой болен, веднага реших, че ще го направя“, добавя джудистът, готов да дари още от собствената си кръвна плазма, за да помогне на други заболели от коронавируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *