Джулиън Асанж станал татко на две деца, докато се крие

Основателят на сайта „Уикилийкс“ Джулиан Асандж е станал баща на две деца, докато се е укривал в посолството на Еквадор в Лондон. Майката е 37-годишната Стела Морис, неговата адвокатка от южноафрикански произход, пише в. „Мейл он сънди“, цитиран от Франс прес.

Британският вестник публикува на сайта си снимки на Асандж с двамата си синове и интервю с Морис, която разказва, че се е влюбила в него преди пет години и че планират да се оженят. Големият син, Гейбриъл, е на две години, а малкият, Макс, е на една.

Австралиецът е присъствал на раждането в Лондон на двете си деца с видеовръзка, а Гейбриъл, е бил заведен тайно в посолството, където Асандж се укриваше в продължение на 7 години до ареста си през април 2019 г. Двете деца са британски граждани, пише „Мейл он сънди“. Те са посетили баща си в затвора.

Адвокатката е решила да разкрие за съществуването на децата, защото се страхува, че животът на Асандж в лондонския затвор „Белмарш“ може да е в опасност заради пандемията от новия коронавирус.

Британското правосъдие е отказало в края на март да освободи 48-годишния австралиец под гаранция с мотива, че има сериозни причини да се смята, че той няма да се яви при следваща призовка.

„Уикилийкс“ заяви в „Туитър“, че приятелката на Асандж, „майка на две малки деца, призовава правителството на Обединеното кралство да освободи него и други затворници с крехко здраве, докато коронавирусът върлува из затворите“.

Британски съд трябва да реши дали Асандж да бъде екстрадиран в САЩ, където са му повдигнати обвинения в шпионаж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *