Диабетици от Дупница: Не ни дават лекарства със старите протоколи

Диабетици от Дупница алармираха, че са затруднени при закупуването на лекарства. “Уж удължиха срока за издаване на протоколи за лекарства, но от аптеките в града ни връщат. Искат нов протокол. Цял ден обикалях аптеките в Дупница да си взема лекарствата за диабет, но ми отказваха с мотива, че трябва да ги закупя от аптеката, в която съм ги купувала предишния месец. В аптеката, в която ги купувах, ми отказаха, защото протоколът бил с изтекла дата.

Ген. Мутафчийски от Кризисния щаб съобщи, че се удължава срокът за протоколите и може да се използват тези, които сме взели предния месец. Наложи се да обиколя няколко аптеки в Дупница, а съм от рисковата група. Този жест беше направен от Щаба, за да не се заразим, а на практика какво се получава”, заяви пред в. „Струма” дупничанката Юлия Христова.

Ендокринологът д-р Кирил Кирилов заяви, че няма такива сигнали от пациенти, които са връщани от аптеките. „Идват почти всеки ден хора, но никой не е споменал пред мен, че е върнат от дадена аптека. Може и да има такива случаи, но не са ги споделили с мен”, заяви д-р Кирилов.

Директорът на РЗОК в Кюстендил д-р Сашо Котев разясни: „Има два открити телефона, на които всеки, на когото не са дадени лекарствата със стар протокол, може да се обади и да подаде сигнал. Срокът за протоколите за лекарства е удължен с два месеца. Никой няма право да връща болните и да изисква нов протокол”, категоричен бе д-р Котев.

В сдружение “Здравец” на диабетиците, което се оказа с фиктивна дейност, са записани само 80 души.

Председателят на сдружението Георги Костадинов заяви, че няма точната бройка на болните от диабет в Дупница. “Събираме се на няколко месеца веднъж и изнасяме беседи за диабета. Ако имаме дарения, раздаваме витамини на членовете на сдружението”, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *