Дивият кестен – лек от природата, под възглавницата за здрав сън

Слънцето, животът и радостта са събрани в един малък лъскав плод. Такова било убеждението на лечителя Петър Димков, всеизвестен с познанията си за билките, за дивия кестен.

Той непрекъснато е носил в джоба си този интересен дар от природата. Според него плодът излъчвал топлина и дарявал човека с енергия за цялата година.

„Държеше много на дивия кестен и винаги носеше в джобовете си по два-три кестена. Беше убеден, че те покриват с лъчението си цялото му тяло и въздействат положително на всичките му органи. Не спираше да повтаря, че ако човек носи диви кестени в джобовете си, ставите ще престанат да болят. Димков казваше на хората да си събират по 2-3 килограма от този плод и да ги държат цялата зима вкъщи, излъчвали слънчева светлина. Той си правеше шапка от тензух, в нея зашиваше около двайсетина кестена и така спеше. Хората, които вече са на възраст, съветваше да си слагат по два-три кестена под възглавницата, за да не страдат от склероза“, разказва неговата ученичка Кина Спасова.

Днес други билкари съветват да си държим по няколко кестена в стаята, на работното място, до компютъра, защото те улавят негативните енергии.

Цветът на дивия кестен съдържа важни съставки като рутин, кверцитрин и изокверцитрин, който може да се намери и в жълтия кантарион. Широко е приложението на кестена в наши дни. Той бори безсънието, преумората и натрапчивите мисли. Укрепва стените на кръвоносните съдове. А жените ще са доволни да научат, че не е нужно да дават „луди” пари за скъпи процедури и кремове, за да се преборят с целулита, защото дивият кестен има същия ефект и може да се намери много по-лесно. Той подобрява микроциркулацията на кожата. Най-силно влияние оказват цветовете на конския кестен върху венозната система. Намалява се и вискозитета на кръвта. Лечителите съветват да се използва при различни невралгии, мускулни болки, разширени вени и хемороиди. Единствено хората с болни бъбреци, ниско кръвно и черен дроб трябва задължително да избягват употребата му.

От ядката на кестена пък по-сръчните могат да си направят сами вкъщи козметични маски и лосиони. Приготвената смес прави чудеса с възстановяването на отпуснатата, суха и чувствителна кожа. Като с магическа пръчка лекува и червенини по лицето, получени от изстискване на черни точки и пъпки. Малките кафяви плодове на това дърво имат рядкото свойство да свиват капилярите и едновременно с това да действат тонизиращо. За да се получи желаният ефект, маските с кестени, трябва да бъдат прилагани през ден, а лосионите – всекидневно в продължение на две седмици.

Народната медицина намира още приложение на дивия кестен при церенето на ревматизъм, подагра и ишиас, при съдови спазми, смутена жлъчна секреция, бронхит, магарешка кашлица, туберкулоза, смущения в храносмилателния тракт, рак, маточни кръвотечения и др.

Семената се прилагат под форма на запарка. Една чаена лъжичка нарязана дрога се залива с 400 г кипяща вода и се оставя да кисне в продължение на 2 часа. От запарката се приема по 100 г 3 пъти на ден преди ядене. Приготвя се също и отвара — една супена лъжица листа или една чаена лъжичка дребно наситнена кора се варят с 400 г вода в продължение на 10 мин. Отварата се употребява по същата схема като запарката.

И за финал – от кестените с повече въображение можете да изработите заедно с децата интересни и красиви сувенири. Така може да се забавлявате и да си общувате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *