Диво сметище тормози Кюстендил с миризми и крясъци

Диво сметище тормози Кюстендил с миризми и крясъци

Нерегламентирано сметище на входа на ромския квартал в Кюстендил от години тормози живеещите на улици „Овощарска“ и „Раковски“ в областния град.

Купищата боклуци сеят миризми и създават куп неудобства за десетките семейства, които обитават жилищен блок, намиращ се непосредствено до боклучарника. За пореден път през уикенда роми запалиха гуми, които обгазиха квартала.

„Това не е от ден или два, а от години. Вземат, запалят гумите да вадят железа и миризмата е покъртителна. Тук в тоя блок живеят малки дечица. Вярно е, че и българи сме виждали да изхвърлят боклуци, но не може това да продължава до безкрай“, обясни възрастна жена, която по това време преминаваше през района. На място могат да бъдат видени дюшеци, пластмаси, хартии и различни по вид отпадъци, които многократно са премахвани от екипите на ОП „Чистота“, но за кратко.

„Дойдат хората, почистят и после пак всичко става в боклуци. Нямате представа колко планини от боклуци са премахнати и после пак гледката става същата. По-надолу от нашия блок има къща, в която живеят роми. Малки деца газят в този боклук. Да не ви обяснявам, че всяка сутрин ромски каруци преминават през района и можеш да чуеш какви ли не крясъци. Те нонстоп пълнят минерална вода на две от чешмите, която после продават в гетото. Не знаем доколко е законно, но това са бусове, каруци и какво не се сетите, направо туби или бидони. Няма ден, в който да пропуснат“, разказва и млада жена, живееща в района на сметището.

Продавали минералната вода за къпане и пране. Сред покъртителните гледки са конски изпражнения, които всяка сутрин изпълват пътя до жилищния блок.

„За какво сте тук, за какво снимате. Ние нищо не правим лошо, събираме отпадъци и ги предаваме на пунктовете за вторични суровини, за да изкараме някой лев. Ние не хвърляме, това всичкото го правят други, къде от предприятия, къде самите българи“, оправда се един от ромите, който в неделя рано сутринта търсеше различни метали в района. Той беше категоричен, че всяка една от каруците им е снабдена с престилка и конете не замърсяват пътя. Що се отнася до пълненето на минерална вода от града, ромите са категорични, че го правят, за да не плъзне зараза.

Повечето семейства нямали течаща вода, нямали и възможност да посещават баня. Затова си купували туби от по 50 ст., за да се къпят и перат. „Всяка сутрин ни чакат и им докарваме гореща вода. Хората искат да се изкъпят, да си измият посудата. Не правим нищо лошо, дори помагаме на съкварталците си“, категоричен е един от търговците на минерална вода в гетото.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *