Димитров от ЦИК: Това ли е 21 век? Да учим 80-годишни да работят на машина?

Димитров от ЦИК: Това ли е 21 век? Да учим 80-годишни да работят на машина?

Над 90% от вота у нас ще се проведе на хартия. Има съмнения в машинното гласуване, но това да не плаши хората, нека те излязат на 11 юли. Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ представителят на ЦИК Димитър Димитров.

Около 7-8% от тези, които гласуват в секции с по-малко от 300 избиратели по списък, ще могат да упражнят вота си на хартия. „Никой не може да изключи технически блокажи на устройствата за гласуване“, допълни изборният експерт.

„Печатат се 7 млн. бюлетини, така че ако има проблем с машините, да има резервен вариант“, каза още той. „Правим всичко възможно да няма манипулации на машините“, категоричен бе представителят на ЦИК. „Ще имаме достатъчно машини за парламентарните и президентските избори“, съобщи Димитров.

Около 4200 лв. е цената на бройка от допълнителните 1637 машини, като е изкупено цялото налично количество. Тези пари ще се заплатят на фирмата авансово на 100% от държавата, каза изборният експерт.

Димитър Димитров заяви, че в Благоевград ще има три седмици подред вот – утре са частичните местни избори, след това най-вероятно ще има балотаж, после следват парламентарните избори.

Това ли е 21 век? Да учим 80-годишни да работят на машина, попита представителят на ЦИК. Димитров заяви, че говорителят на ЦИК е имал пресилена реакция за „саботаж“ на вота на 11 юли.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.