Диня или пъпеш – кой плод е по-полезен

Диня или пъпеш – кой плод е по-полезен

Изборът между диня и пъпеш може да се окаже доста труден. Елена Соломатина, доктор по диетология и кандидат на медицинските науки, разказва в интервюто си за радио Sputnik какви са полезните свойства на всяко от тези летни лакомства.

Според нея е невъзможно да се каже еднозначно кой плод е по-полезен: всеки от тях съдържа ценни за организма вещества.

Динята има ликопен – червеният цвят на плода се дължи на този пигмент. Това е мощен антиоксидант, който предпазва организма ни от преждевременно стареене, полезен е за сърдечносъдовата система, предотвратява развитието на рак, намалява възпаленията. Пъпешът има четири пъти повече витамин С, а това е друг антиоксидант, който има противостареещ ефект и се бори с разрушителното действие на свободните радикали“, обяснява диетологът.

Тя отбеляза също, че пъпешът съдържа и бета-каротин, предшественик на витамин А, който придава жълтия цвят на плода. Колкото по-наситен е цветът, толкова повече бета-каротин съдържа пъпешът.

Както пъпешът, така и динята съдържат вещества с тонизиращи свойства – продължава лекарят.

„В динята има цитрулин, аминокиселина, която понякога се продава като хранителна добавка и се използва от спортисти. Тя повишава издръжливостта, подобрява притока на кръв и предпазва мускулите от разпадане, така че динята е тоник. От друга страна, пъпешът съдържа вещества, които насърчават производството на серотонин – хормона на удоволствието“, казва Соломатина.

Серотонинът, казва диетологът, е невротрансмитер и има тонизиращо действие.

И двата плода съдържат магнезий и калий, добавя тя. Калият е от съществено значение за сърцето, а магнезият укрепва кръвоносните съдове, като по този начин предотвратява високото кръвно налягане. Магнезият е от съществено значение и за костите.
Соломатина припомни ефекта на пъпеша върху храносмилането и диуретичния ефект на динята.

„Динята има повече вода, тя има диуретичен ефект, пъпешът има повече меки фибри, така че има аналгетичен ефект“, каза диетологът.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *