Директори на училища в Благоевград искат зелени сертификати в образованието

Директори на училища в Благоевград искат зелени сертификати в образованието

Директори на училища в Благоевград настояват за въвеждане на зелени сертификати в образованието. Някои от тях вече изискват тестване на учителите.

Всички училища в благоевградска област преминаха към смесена форма на обучение, а в общините Сандански и Кресна, децата учат изцяло дистанционно. Това не прави средата в училище по-малко рискова, тъй като едва половината от учителите са ваксинирани или преболедували, смятат училищните директори Милена Ковачева и Марин Митов.

„За съжаление нашите колеги, които не са ваксинирани, се въздържат все още“, коментира Митов.

„Младите не са ваксинирани, по-младите учители. Лично аз смятам, че трябва да се ваксинират всички. Реакцията на колегите, които не искат да се ваксинират, за мен е напълно необяснима и неадекватна“, каза на свой ред Милена Ковачева.

Директорите на Националната хуманитарна гимназия и на Второ основно училище са категорични, че зеленият сертификат е задължителен и за учителите и за децата-чрез тестване.

„Ясна е тенденцията към увеличаване на заболелите деца и карантинирани паралелки. Това ще бъде превантива мярка, която според мен ще има резултат“, смята Марин Митов.

„Взела съм 30 теста и всеки, който дойде днес и утре от колегите, ще го помоля да мине през сестрата да се тества. Ама трябва и децата да се тестват на входа“.

Общините Сандански и Кресна от днес преминават изцяло на дистанционно обучение, заради завишения брой заболели с COVID-19 – над 800 на 100 хил. души, съобщи за Рaдио Благоевград Методи Попов от Регионалното управление на образованието в Благоевград:

„Решението е взето след предписание и препоръка на Регионалната здравна инспекция и на основание на заповедта на министрите на образованието и здравеопазването, че при такъв голям брой заболели с COVID-19 трябва да се премине в обучение от разстояние в електронна среда“, коментира Попов.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *