Директорът на НХГ обеща на абитуриентите истинско тържество, други планират онлайн церемонии

Абитуриентите от 5-те паралелки на Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий” ще се разделят с училището с тържествена церемония на живо. Планира се тя да се състои около 25 юни, когато ще бъдат раздадени и дипломите за завършване на средното образование, съобщи директорът на НХГ Марин Митов.

Както е известно, днес /13 май/ е последният учебен ден за учениците от 12 клас, пише в. „Струма“. Във връзка с това близо 15 хил. абитуриенти се обединиха в специално създадена група във Фейсбук – „Изпращане 2020”, и написаха писмо до Министерството на образованието, с което молят правителството да разреши изпращанията на живо в дворовете на училищата. Младежите посочват, че са отговорни хора и че церемонните ще са на открито, където може да се спазва дистанция.

Малко по-късно се разбра, че към момента образователното министерство не може да си позволи да поеме какъвто и да било риск за здравето на над 50 хиляди зрелостници. Според зам. министъра инж. Таня Михайлова най-ценният момент на изпращането не е да броиш до 12, а предаването на училищното знаме, което по думите й може да стане и виртуално.

„Това не означава, че ако всичко е наред и има възможност, няма да може да се предаде знамето и при дипломирането. Всичко зависи от обстановката. Човек е устроен така, че иска предвидимост. Ние обаче сме отговорни хора и няма как да кажем нещо, което евентуално не би се случило“, заяви зам. министърът на образованието Таня Михайлова в национален ефир.

Ще има ли тържества на живо, или ще се разделят с абитуриентите си от випуск 2019/2020 виртуално? С този въпрос репортер на „ Струма” потърси за коментар и други директори на училища в Пиринско.

„На този етап не мога да обещая нищо. Сами виждате, че обстановката е изключително динамична. Как да кажа, че ще има церемония и изпращане на живо, и после тя да не се състои. Това означава да подведа учениците и те да се почувстват излъгани. Ще реагираме според ситуацията”, коментира директорът на Професионалната гимназия по икономика в Благоевград Ася Бояджиева и разясни, че според графика, утвърден от МОН, дванадесетокласниците трябва да получат дипломите си до 22 юни, сега заради извънредното положение срокът е удължен с 4 дни, т.е. до 26 юни.

Дали дипломите ще бъдат раздавани индивидуално, или по друг начин – Ася Бояджиева сподели, че няма яснота, но не изключи възможността, ако обстоятелствата позволяват, 117-те абитуриенти на ПГИ да се съберат в двора на училището, където да се състои ритуал. „Искаме да изпратим дванадесетокласниците, както винаги сме го правили – с официална церемония, защото те го заслужават. Въпросът е да се успокоят нещата, да се нормализира ситуацията. Тогава може да се организира и една по-различна абитуриентска вечер, с нетрадиционен купон”, каза още директорът на ПГИ и допълни, че, съвсем разбираемо, абитуриентите се вълнуват за бала. Те дори са събрали капаро и резервирали ресторант за 25 май. И тъй като празненствата по завършване на средното образование няма да са през май, би следвало от заведението да върнат парите на децата.

От Езиковата гимназия в Благоевград пък съобщиха, че са пуснали допитване до дванадесетокласниците от 6-те паралелки. Завършващите се обединили около мнението, че трябва да има изпращане на живо в двора, но проявили разбиране и нямали нищо на против то се състои на по-късен етап, например през юли или септември.

Че обсъждат точно този въпрос с класните ръководители на 5-те паралелки в 12 клас, призна и директорът на Профилираната гимназия „П.К. Яворов” в Петрич Кристина Касабова. „Обмисляме различни варианти, които са в процес на доизясняване. Със сигурност ще има виртуални празници, но може да организираме и тържество „две в едно” – връчване на дипломите и тържествено изпращане, още повече че имаме прекрасен стадион”, каза Кр. Касабова и уточни, че утре класните ръководители ще коментират тези въпроси със 120-те абитуриенти на гимназията.

Директорът на Земеделската професионална гимназия в Сандански Емил Терзийски пък сподели, че на този етап не планират тържество на живо за 130-те си абитуриенти и самият той мисли утре /четвъртък/ да ги поздрави виртуално.

„Планираме да организираме тържество, няма да правим виртуално изпращане”, заяви пък директорът на НХГ – Благоевград Марин Митов. Той разказа и че на 11 май, по повод 140-годишнината на Националната хуманитарна гимназия, е поздравил зрелостниците и им е обещал, че ще разделят с училището подобаващо – с официална церемония на живо. Тя обаче няма да се състои както обикновено на 24 май, а ще е около 25 юни, но ще е с всички ритуали – от химна до предаване и приемане на училищното знаме.

На въпроса дали абитуриентите на НХГ ще имат и бал, директорът поясни: „То тяхното не се губи, може балът да е и през септември, по-важното е да се представят успешно на матурите”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *