Директорът на ЮЗДП: Решението да не пръскаме срещу борова оса е изцяло мое, а резултатът е видим

Унищожената от борова листна оса иглолистна гора в района на Благоевград, Симитли и Рилски манастир вече започва да пуска свежи иглички. Те са по върховете на изсъхналите клонки, които така разтревожиха тази пролет благоевградчани.

Такава клонка, откъсната от района на Рилски манастир, донесе вчера в Благоевград директорът на Югозападно държавно предприятие инж. Дамян Дамянов, за да потвърди думите на експертите, че до месец и половина – два сегашните кафяви борове ще станат отново свежи и зелени и напълно ще се възстановят, пише в. „Струма“.

Според инж. Дамянов последното такова масово нападение на борова оса имало през 2012 г. ЮЗДП сключило тази година договор с авиофирма за пръскане на боровете срещу осата, но заради пандемията през март месец фирмата прекратила дейността си.

„Единият вариант беше да обявим нова държавна поръчка за намиране на друга фирма, която може да извърши пръскането, но междувременно и процедурите по обществените поръчки бяха блокирани за 20 дни“, обясни Дамянов. Тъй като имало смисъл да се пръска до края на април, той взел решение да остави гората така, знаейки, че тя сама ще се справи с вредителя. „Отговорността за това решение е изцяло моя“, подчерта инж. Дамянов.

Той е категоричен, че най-късно след 3 месеца засегнатите над 18 000 дка борови гори ще са отново зелени и без следа от нападението на вредителя.

Ръждивата борова листна оса периодично атакува иглолистните насаждения. Ларвите се хранят групово, като изгризват първо епидермиса, а по-късно и перваза на иглиците. Гъсениците й са растителноядни и не са опасни за хората, но могат да доведат до сериозно обезлистване на дърветата. В края на месец май ларвите слизат в почвата и какавидират. Не могат да се правят прогнози кой район точно ще атакуват вредителите. Преди 2 г. например осите бяха нападнали боровите гори в района на Радомир и Дупница.

Тазгодишното съхнене обаче отново извади на дневен ред необходимостта от пренареждане на растителните видове заради започналото затопляне. Според експертите то върви от юг на север и след 20 г. типичната растителност на Петрич ще стигне до Благоевград, а пострадалите от боровата оса иглолистни видове от 400 м надморска височина ще се качат над 800 м. В тази посока ще се планират и бъдещите залесявания, които вече няма да бъдат с гъстота 1500 дървета на 1 дка, както са в момента около Благоевград, а най-много 300-400 бр./дка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *