Директорът удари във виртуалната класна стая последния звънец за абитуриентите от Якоруда

Със сълзи в очите и затрогващи думи абитуриентите на Професионалната гимназия по машиностроене „П.Р. Славейков” в Якоруда се разделиха с учителите си, пише в. „Струма“. Дистанцията не попречи на дванадесетокласниците от двете паралелки да засвидетелстват своята признателност и обич към преподавателите си и изпращането, макар и виртуално, бе изпълнено с много истински и неподправени думи и емоции. Класната стая на платформата „Тийм” събра зрелостниците и педагозите, подготвяли ги през годините, а тържеството с водещ старши учителя по БЕЛ Сабиха Ходжова започна с „Върви, народе възродени”.

„Мили момичета и момчета, вече няма да ви броя и да се съмнявам в причините за вашите отсъствия. Надям се да съзнавате, че е било за добро и да изтриете негативните спомени. От утре обаче ще ви проверява друг учител, наречен живот”, обърна се към завършващите директорът на гимназията инж. Малина Гръкова и удари последния училищен звънец. Тя сподели, че извънредната обстановка не е позволила на абитуриентите да се докоснат до училищното знаме, да се разходят по коридорите и стаите с мощно преброяване до 12, но няма да е все така.

„Нека проявим отговорност и дисциплина, за да може, макар и по-късно, да осъществим този трогателен училищен ритуал и нека учебният ви процес да не приключи с едно простичко кликване”, призова директорът и пожела на зрелостниците здраве, да не се отказват пред трудностите, да бъдат отговорни и достойни хора.

От името на родителите към учителите се обърна майката на дванадесетокласничката Сибела Шибльова. „Знаем, че не сте спали много нощи, не сте обръщали внимание на вашите семейства, за да прекарате повече време с нашите деца, да им дадете добрината на сърцата си, не само да ги учите, а и да ги възпитавате. И ние, и децата ни никога няма да забравим всичко, което сте направили за нас”, каза майката и искрено и сърдечно благодари на учителите.

Класните ръководители на 12 „а” и 12 „б” клас, старши учителите по теоретично обучение Айше Кунч и инж Надежда Дринцолова, пък споделиха как за 4 години абитуриентите са израснали пред очите им, а най-голямата награда за всеки учител е да види, че е успял да даде частица от своя ентуасизъм, добър пример, за да станат неговите ученици честни и добри хора.

Поздрави и пожелания към абитуриенти отправиха и други от учителите, а порасналите момичета и момчета слушаха, необичайно притихнали и развълнувани.

„Уважаема госпожо Директор, първите наши думи на благодарност са към Вас, защото тук преживяхме най-хубавите си години. Благодарение на Вас имахме възможност да пътуваме, да участваме в дебати, да мерим сили с нашите връстници от цялата страна и да придобием самочувствие. Дори и във веселбите се опитвахме да се държим прилично, защото знаехме, че по този начин изграждаме авторитета на училището. За нас директорският кабинет не беше страховит и недостъпен, а място, където знаехме, че ще бъдем изслушани и разбрани”, признаха на директора инж. М. Гръкова абитуриентите, а самата тя сподели, че е много развълнувана и не може да говори в момента.

Зрелостниците от Випуск 2020 благодариха и на класните си ръководители, както и поименно на всичките си учители – на преподавателя си по химия Александър Бучков, че не са могли да извадят нито един пищов и са изкарвали оценките си честно, на биоложката Медиха Крондева, заради която на всички им се приискало да учат медицина, на учителката по БЕЛ Сабиха Ходжова, мотивирала ги да четат книги, дори и да пишат стихотворения, есета…

Накрая абитуриентите пуснаха и емблематичната песен на Роси Кирилова „Учителко, целувам ти ръка”, връчиха на учителите си виртуални цветя и си взеха не сбогом, а само довиждане с тях под звуците на „Един неразделен клас”.

Клипът с изпращането на Випуск 2020 на Професионалната гимназия по машиностроене бе качен в социалните мрежи и за кратко време изгледан от хиляди хора, които се трогнаха и развълнуваха от начина, по който в един малък град като Якоруда, далеч от шумотевицата и суетата, учениците демонстрират любовта си към своите учители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *