Днес е международен ден на блондинките

31 май е обявен за международен ден на блондинките, отбелязващ се от 2006 г. насам, когато за първи път е връчена наградата „Диамантено токче“. Призът се присъжда на талантливи, умни, успешни и модерни русокоси дами. Първата известна блондинка в историята е богинята Афродита, получила златните си кичури като подарък от Зевс. Нейната хубост е толкова легендарна, че днес името ѝ се е превърнало в нарицателно за женската красота.

Този факт сам по себе свидетелства, че светлокосите представителки на нежния пол притежават обаяние, пред което господата са безсилни. Всъщност, странно или не, доказано е, че общувайки с блондинка, мозъчната дейност на мъжа намалява, коефициентът му на интелигентност спада, а логически свързаните му мисли спонтанно биват изместени от готовността му да извърши нещо неразумно… С други думи – мъжете чисто и просто оглупяват в присъствието на блондинка, а въпросният ефект е известен като „бимбо илюзия“.

Учените обясняват, че част от тази „магия“ се дължи на нивата на женския полов хормон естроген, които са по-високи при дамите с руси коси. Друго любопитно твърдение е, че според изчисления на биолози естествените блондинки ще изчезнат от лицето на Земята през 2202 г., като техните прогнози предричат, че последната такава ще се роди във Финландия, защото там живеят най-много светлокоси хора.

Въпреки че блондинките доминират над брюнетките за мъжките предпочитания, те губят интелектуалната битка с тях, тъй като умствените им способности често са поставяни под въпрос, а удостоверение за това са безбройните вицове за русокосите жени. Не малко заслуги за основополагането на този мит се приписват на Мерилин Монро и ролята ѝ във филма „Джентълмените предпочитат блондинки“, изстрелваща я на върха на славата. В лентата тя се превъплъщава в очарователната певица Лорелай Лий, която е добродушна, но не особено умна, а житейските ѝ избори са по-скоро в неин ущърб. Интересен момент е, че естественият цвят на косата на Монро е тъмен, но успехът я спохожда след като тя го променя.

Разбира се, всяко правило има изключения, а в конкретния случай Шарън Стоун е сочена именно за такова. Тя се счита за пълна противоположност на стереотипа „руса и глупава“, тъй като още на 13-годишна възраст нейният коефициент на интелигентност е много над средния – 154, колкото е бил този на немския физик-теоретик и философ Алберт Айнщайн.

Каквото и да си говорим обаче, едно е напълно сигурно – блондинките винаги са знаели как да се откроят от множеството и как да насочат всеобщото внимание към себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *