Днес православната църква чества Свети Сава

На 5 декември Православната църква чества Свети Сава (Савинден) – в българските народни вярвания, Сава е жена – светица, сестра на Варвара и Никола, покровителка на чумата, макар че в отделни райони на страната честват празника като на светец – мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).

В източноправославната църква, този ден е посветен на светец мъж – Свети Сава.

Той е смятан за основател на множество манастири.

Според народните вярвания Свети Сава пази реколтата от измръзване, а хората – от порязване с остри предмети. Познат е също израза: “Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява“.

През дългия си и свят живот, преп. Сава странства, стремейки се към пълна самота за да може всецяло да се предаде на молитва и богомислие. Живее в манастири и в близост до тях в пещери, накрая Сава се установява в една пещера на Силоамският поток, където в постоянна молитва и съвършено уединение прекарал няколко години.

След това при него започнали да идват и други, които желаели тих и усамотен живот. Постепенно цялата долина на Силоамският поток се заселила от пустиножители. Оставили всички грижи за тукашния живот, те само на Бога възлагали своите надежди.

Като получил след смъртта на майка си богато наследство, Сава построил няколко манастира и болници, основал две страноприемници – една в Йерихон, а другата при пещерите, из които вече се оформила лаврата или големият манастир.

В него се събрали много братя и йерусалимският патриарх поставил Сава за духовен ръководител на отшелническите обители. Починал тихо в пещерата си на 94-годишна възраст в 533 година.

Според наодните вярвания Варвара и Сава са сестри девици, които се грижат за здравето на децата. Те се считат още за орисници, които определят съдбата на новородените.

На този ден гадателки и баячки правят магии за задомяване на неомъжените момичета, които отиват на тайно място по късна доба, носейки само сито и брашно, и докато месят, старите жени ги учат на хитрини за къщната работа и как да си намерят подходящ жених.

Омъжените, но все още незаченали жени пресяват брашно преди изгрев слънце през обърнато сито, докато най-старата жена в дома нарежда “Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне коремът“. За здраве и плодородие всички жени раздават питки на празника.

Според други народни предания Сава е жена, свързана с царството на мъртвите и света на болестите. Затова на този ден жените ходят на гробищата, палят свещи, раздават варено жито, ябълки и хляб за душите на умрелите.

Друга традиция е да се празнува за сечено и порязано, на този ден никой не трябва да пипа остри предмети, за да не се порязва никой вкъщи през идната година.

На местата, където Сава е възприеман като мъж, често се счита и за покровител на вълците. Друга традиция е да се месят и раздават за здраве мекици, но основната суматоха около този и предния ден преминава в подготовката за Никулден.

В някои райони се празнува за сечено и порязано, затова се избягва да се сече и реже. Жените не пипат остри предмети (ножици, ножове, игли), за да не им причинят зло Варвара и Сава. В определени райони празнуват Савинден и в чест на мъртвите. Жените приготвят варено жито и го раздават на гробището за помен.

В този ден яловите булки стават още в тъмно и пресяват брашно през ново сито, обърнато наопаки. А най-старата жена в дома нарежда: “Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема.” и вярват, че след като раздаде омесения и опечен обреден хляб на кръстопът, до годината рожба ще добие.

В определени райони празнуват Савинден и в чест на мъртвите. Жените приготвят варено жито и го раздават на гробището за помен.

“Сава” от старогръцки е „събота” (предвиждащ).

Имен ден празнуват: САВА, САВЕЛ, САВЕЛИЯ, САВЕТА, САВИН, САВИНА, САВИЯ, САВКА, СИЛВА, СИЛВАНА, СИЛВЕНА, СИЛВЕСТЪР, СИЛВИНА, СИЛВИЯ, СЛАВ, СЛАВА, СЛАВЕЙ, СЛАВЕЯ, СЛАВЕЙКО, СЛАВЕНА, СЛАВИ, СЛАВИЛ, СЛАВИН, СЛАВИНА, СЛАВКА, СЛАВО, СЛАВЧО, СЛАВКО, СЛАВЯН, СЛАВЯНА, ЕЛИСАВЕТА, Елисавет, Елисавета, Сава (за жена), Сава(за мъж), Савка, Савко, Савина, Савчо, СЪБА, СЪБКА, СЪБИ, СЪБЧО, СЪБОТИН, СЪБИЛЯН, СЪБИНА, СЪБКО, СЪБОТИНА, Съба, Съби, Събка, Събко, Събин, Събина, Събо, Съботин, Съботина, Събчо, Слав, Слава, Слави, Славка, Славил, Славко, Славой, Славомир, Славотин, Славодин, Славуна, Славен, Славена, Славчо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *