Дни преди 1 юни: Опасни играчки заливат пазара

Дни преди 1 юни: Опасни играчки заливат пазара

Родителите не купуват играчки на децата си само по поводи. Все повече хлапета растат презадоволени. Замисляме ли се обаче какво точно купуваме и дали то носи някакъв риск за децата?

Оказва се, че на българския пазар почти половината от продаваните играчки са по някакъв начин опасни. Според направени проверки голяма част от детските играчки се чупят лесно, могат да бъдат погълнати или да наранят децата.

Другият голям проблем са некачествените материали на някои играчки. Много от тях съдържат забранените фталати – химически вещества, които китайските производители добавят в евтината, чуплива пластмаса, за да я направят по-здрава. Ако влязат в допир с кожата при триене или ако влязат в организма през устата, фталатите имат свойството да имитират женски хормони, поради което може да навредят на репродуктивната система при момичетата.

При момчетата тези химични вещества, също могат да доведат до нарушаване на репродуктивната система чрез намаляване на тестисите.

Опасно е и когато пластмасите, в които има фталати, светят, защото тогава отровите се вкарват в организма чрез вдишване на дим.

Опасни вещества са открити в шишенцата за сапунени мехурчета, в гуми, в басейни за къпане, в няколко вида топки, йо-йо, няколко различни кукли, китайски имитации на Барби, дори и в постелки, които се сглобяват като пъзел. Химикали, които са в негативния списък на ЕС са открити и в детски комплекти за гримиране, маркери и други детски играчки. Те, освен фталати в твърде големи количества, съдържат и тежки метали, като бензол, формалдехид, толуол, етилбензен, ацетофенон, хром и олово.

Когато потребителят купува за детето си цветни моливи, боички, пластилин и различни играчки с течности, трябва да е сигурен, че те са произведени от нетоксични материали. Това се обозначава с надпис или знак върху опаковката на съответния продукт. Ако такъв липсва, по-добре родителят да не купува изделието, защото малките деца са любопитни, опитват всичко на вкус и има риск да се отровят. Плюшените играчки често провокират алергии при децата, затова се препоръчват произведените от хипоалергични материи.

Добре е да се тупат от прах и да се перат често.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *