Добри новини! Броят на настанените в болница в Благоевград е наполовина

Добри новини! Броят на настанените в болница в Благоевград е наполовина

Значителен спад на болните от коронавирус отчитат лекарите в Благоевград. Хоспитализираните с усложнения от Ковид-19 са наполовина в сравнение с пика на втората вълна преди месец, когато имаше над 200 болни в ковидните отделения, заяви шефът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев. Два пъти по-малко са и пациентите с ковидни пневмонии в общинската болница за белодробни заболявания.

„Днес имаше доста изписани, продължава лечението на 6-има пациенти с коронавирус. До обяд нямам нов пациент с Ковид-19, но до края на деня очаквам да приема двама. Определено няма тежък натиск, както преди”, каза управителят на бившия тубдиспансер д-р Петър Георгиев.

Само един пациент има в ковидното отделение на онкоболницата, който предстои да бъде изписан, съобщи болничният шеф д-р Георги Георгиев, пред в. „Струма“. Припомняме, че в СБАЛО „Св. Мина“ бе разкрит Ковид сектор със 7 легла на 10 декември, които бяха запълнени още в първата седмица.

Много по-спокойна е ситуацията и в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев, в която към вчера хоспитализираните болни с Ковид инфекция бяха 47, от които 21 в детско отделение, 16 в инфекциозно и 10 във вътрешно, съобщи зам. директорът на болницата д-р Ангел Тонгов. Индикация, че разпространението на заразата отслабва, са и по-малкият брой обаждания в спешните центрове. През празничните дни повикванията за Ковид-19 в областта са били 121, а хоспитализираните пациенти – 13.

Изследванията за коронавирус в болничната лаборатория на МБАЛ – Благоевград също бележат спад. „Забелязва се намаляване на изследванията. Вече правя по 60-70 дневно, но имаше и кратък интервал, в който паднаха до 20-30 броя.

PCR тестовете остават предпочитани като най-сигурни за изследване на хоспитализирани пациенти, така и от хората, които ще пътуват в чужбина. Засега не виждам интерес към бързите антигенни тестове, които бяха приравнени към PCR тестовете”, заяви шефката на клиничната лаборатория д-р Цветанка Иванова, която изкара коронавируса през лятото, а вчера се ваксинира.

10 са новозаразените за цялата Благоевградска област за последното денонощие. Намаляването на разпространението на заразата се дължи на по-строгите противоепидемични мерки през декември, затваряне на заведения и молове, което доведе до ограничаване на социалните контакти. Въпреки отслабването на силата на вируса той продължава да циркулира и остава опасен. Вчера за 1 час в спешно приемно отделение на МБАЛ – Благоевград са преминали 5-има болни с усложнения от Ковид-19, съобщи дежурният лекар д-р Николай Нешев. Той беше един от лекарите, които вчера си поставиха ваксина срещу коронавируса.

Всички 50 ваксини, които бяха предназначени за медиците от благоевградската болница, вече са поставени, съобщи директорът д-р Огнян Митев, който пръв се имунизира. Сред ваксинираните са анестезиолозите от интензивното отделение, лекари, медицински сестри и санитари от отделенията. 25 са ваксинираните медици в частната болница ПУЛС, каза завеждащият на вътрешно отделение д-р Антоанета Хаджиева, която също е сред имунизираните. Един или двама са лекарите, които са се ваксинирали от тубдиспансера, каза болничният шеф д-р Петър Георгиев, но той не е сред тях.

Няма ваксинирани лекари от онкоболницата, причината е, че повечето са отпускари, каза управителят д-р Георги Георгиев.

„5-6 колеги изразиха желание да се ваксинират, но това ще стане през Новата година. Тогава ще имат и повече информация от кратката характеристика на ваксината. От това, което прочетох, не виждам никакви апокалиптични последствия. Не видях да има ограничения за онкоболните да се ваксинират. Рискове има при определени заболявания, примерно при хемофилия, но поставянето на ваксината ще бъде консултирано с личните лекари, съобразно клиничното състояние на пациентите. Най- важното е пациентът да не бъде с инфекциозно заболяване”, каза д-р Георгиев. Той добави, че ще се ваксинира на по-късен етап, тъй като си е направил тест, който е показал, че има антитела. Коронавирусът е изкарал преди няколко месеца сравнително леко, с намалено обоняние, което още не си е възвърнал напълно. Съпругата му д-р Елина Смилкова, която е пулмолог и лекува болни от Ковид от самото начало, също не успя да се опази. Тя е изкарала инфекцията и преди два дни е приключила 14-дневната карантина. Семейството лекари ще се ваксинират през пролетта, тъй като са убедени, че това е най-сигурният начин за защита.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *