Доброволци измериха кръвната захар на 300 души в Разлог

Доброволци от Сдружение „Диабет без страх“ премериха кръвната захар на 298 души в Разлог. Събитието „Захарче с цвете“, организирано от сдружението и Община Разлог, се състоя вчера на площада в града. Поводът бе Световният ден на здравето и здравния работник.

На особена почит за община Разлог винаги са били здравните работници – хората с бели престилки и огромни сърца. В навечерието на техния празник Oбщина Разлог и СНЦ „Диабет без страх“ показаха своето признание по един различен начин.

Захарният диабет е един от основните бичове на съвременното общество, открит рано и добре контролиран, ще спести много работа на така ценните за община Разлог здравни работници. Затова и събитието премина под мотото „Нека покажем колко ценим нашите медици и колко сме отговорни!“.

Председателят на сдружението Елена Бонкова и медицинската сестра Христина Лазарова подпомагаха „захарчетата“ в скрининга и коректното отчитане на нивото на кръвната захар. „Това са деца – активни членове на Сдружение „Диабет без страх“ от Разлог, от Смолево (община Якоруда), от Банско“, сподели след събитието Елена Бонкова.

Някои от тях са с диабет, с аутизъм, с недостиг на хормон на растежа, имаме и здрави деца. И в това е смисълът на сдружението – да социализира децата с проблеми, да създаде равнопоставеност и съпричастност. Всички лекари, които случайно преминаха през площада, бяха зарадвани с цвете и с топли думи на благодарност от децата.

Акцията „Захарче с цвете“ продължи над три часа. Резултатите: от 298 души на 20 е отчетено по-високо ниво от нормалната кръвна захар, те твърдят, че не са диабетици. Организаторите са удовлетворени, че скринингът ще помогне на много хора. „В това е смисълът на човешкия живот. И нека всички заедно отдадем заслужена почит към здравните работници, институции, сдружения, деца и доброволци, които се грижат за здравето и го опазват“, каза още Елена Бонкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *