Докато чакат края на извънредното положение: ЮЗУ построиха ново барче в VIII корпус

Докато чакат края на извънредното положение: ЮЗУ построиха ново барче в VIII корпус

Барче, разположено в VІІІ учебен корпус /бившия Механотехникум/, е най-новата придобивка на ЮЗУ „Н. Рилски” – Благоевград. То се намира непосредствено до входа на Стопанския факултет, където преди имаше гараж и нещо като пристройка. Сега текат последните довършителни дейности по направата на новия обект, като в района цари истинско оживление въпреки извънредното положение, пише в. „Струма“. Багер подравнява терена, за да бъдат положени нови бетонови павета, строители шпакловат и боядисват вътре, а жени от помощния персонал чистят. Работници от фирмата строител споделиха, че първо бутнали гаража, след това е изградена ВиК и ел. мрежи и са положени основите на барчето, което ще е с два входа – откъм паркинга и с топла връзка отвътре на сградата.

Намерението да се построи кафене в VІІІ УК ректорът на ЮЗУ проф. д-р Борислав Юруков обяви по време на Общото събрание на университета на 27.11. м.г., когато бе преизбран за втори мандат. Сега, 6 месеца по-късно, новата придобивка вече е факт, като е изградена със средства на университета. С лъскавата си черна дограма отвън новият обект рязко се откроява на фона на сградата, а вътре също е изключително стилно. Интериорът е решен в червено и бяло, гипсокартонът и окачените тавани с лунички са на няколко нива и барчето, както обясниха строителите, ще е на два етажа.

На въпроса колко струва строежът пом. ректорът Николай Тахов коментира, че не може да каже по памет и трябва да погледне документите, тъй като обществената поръчка е възложена преди 2 години. Той подчерта, че новото барче е част от социалната политика на Югозападния университет. Така вместо да ходят по съседните заведения и да дават по 1.40-1.50 лв. за кафе, студентите ще ползват преференции.

„Кафето ще е 50-60 стотинки, колкото и в барчето в І учебен корпус”, каза Н. Тахов и допълни, че новият обект няма да се отдава под наем и ще се стопанисва от самия университет, както стана и с кафенето на третия етаж в Първи корпус. Пом. ректорът разкри и че в момента се търси начин чрез кандидатстване по програми да се осигурят средства за санирането на сградата на бившия Механотехникум.

Припомняме, че в VІІІ УК, където първоначално бяха само кинезитерапевтите и логопедите на Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт и лаборатории на Техническия факултет, поетапно бе извършен мащабен ремонт и обновяване. Там се премести целият Стопански факултет, след като университетът се изнесе от ІІ УК в центъра и сградата бе предоставена на Административен съд – Благоевград. Наред с това в Механотехникума бе изграден цялостен модерен комплекс – филмово, телевизионно и звукозаписно студио за 206 500 евро, а сред гордостите на Факултета по изкуствата е и театрална зала, отговаряща на най-съвременните изисквания.

По този повод пом. ректорът сподели, че в VІІІ УК все още има неусвоени пространства и не изключи възможността след време тук да се нанесат и географите, еколозите на ЮЗУ, като се осводи VІ УК /до стария МОЛ/, или пък химиците, които в момента са в ІV УК и делят една сграда с Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия.

„Просто старите сгради тежат като „воденичен камък. Преди време борбата за тях беше голяма, всеки искаше да ги вземе, но сега никой не ги иска, защото разходите по подръжката са много големи”, каза Николай Тахов по повод евентуално бъдещо „свиване”, освобождаване на сгради и помещения, и ситуиране на още специалности и катедри в VІІІ УК.

Освен новото барче е на път да се релизира и още една от идеите на ректора проф. Юруков – водна каскада в зелените площи на І УК.

Н. Тахов разясни, че преди 2 седмици е обявена обществена поръчка, като изграждането на водната каскада е включено в средствата в размер на 620 хил. лв., предоставени на Югозападния университет от МОН за подмяна на плочките около основния учебен корпус. Работата по направата на водното съоръжение вече тече, определен е терен, който е терасиран и част от него е бетонирана.

Сред предизборните обещания на проф. д-р Б. Юруков бе и в района на І УК да се изгради амфитеатър. Дали това ще се случи, предстои да разберем.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.